Με τον κύριο Σάββα-Σάββα συζητόντας για την ανάπτυξη,και την παιδεία των Ρομα





Με κύριο Σάββα-Σαββα.
1)Κύριε Σάββα-Σάββα  όπως εγώ, έτσι πιστεύω και οι περισσότεροι ψηφοφόροι της γειτονιάς ξέρουν λίγα για το βιογραφικός σας. Θα μας πείτε κάτι για την πορεία σας και για τα πεπραγμένα στην θητεία σας σαν σύμβουλος στην περιφέρεια που νομίζω ότι  υπηρετήσατε?
Κατ'αρχήν καλημέρα θέλω να σας ευχαριστήσω,είμαστε και παλιοί γνώριμοι,και παλιοί συνεργάτες.
-Είμαι γέννημα θρέμμα  του δήμου Άνω Λιοσίων, έχω την οικογενειακή επιχείρηση μου με τον αδελφό μου  επί σειρά ετών, δεκαετιών θα έλεγα.Έχω τελειώσει το Μετσόβιο πολυτεχνείο σαν πολιτικός μηχανικός διπλωματούχος, ασχολούμαι με το ελεύθερο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, έχω επιτελέσει δύο θητείες νομαρχιακός σύμβουλος στην νομαρχία δυτικής αττικής με έδρα την Ελευσίνα, έχω επιτέλεση πρόεδρος της επιτροπής έργων υποδομής και ανάπτυξης της νομαρχίας, και θεωρώ ότι η θητεία μου ως αναφορά την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  ήταν επιτυχής,  από την άποψη ότι υλοποιήσαμε μια σειρά έργων οδοποιίας στην περιοχή μας, όπως είχαμε κάνει την λεωφόρο Ασπροπύργου, την λεωφόρο φυλής, την λεωφόρο Μεγαρίτου και νυν κριτικού πελάγους, την περιφερειακή του Αιγάλεω και πολλά άλλα έργα του θριάσιου πεδίου έχουν την υπογραφή μου.
2)Μέσω του διαδικτύου ,πρότεινα στον νυν Δήμαρχο να στηρίξει ένα ΜΚΟ μη κερδοσκοπικό που θα με ενδιέφερε και εμένα να δραστηριοποιηθώ,  στην μετατροπή των κλαδεμάτων σε ρεύμα, και ιδιαίτερα με την παιδεία των Ρομα, εσείς θα εμπιστευόσαστε ένα τέτοιο ΜΚΟ.
-Εγώ πιστεύω οτι ο δήμος έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και προσωπικό, να ανταπεξέλθη σε βασικές εργασίες που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των ρεμάτων,  αυτό που λέτε την μετατροπή κλαδεμάτων σε ρεύμα, το οποίο εμπίπτει σε  ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης, μιας και το αναφέρατε, αυτό  στην μεγάλη μας περιοχή που συνορεύει και με δασικούς χώρους, θα μπορούσε να λειτουργήσει με τοπικούς αν θέλετε και δημοτικούς κομποστοποιητές, για να δημιουργήσει πάρα πολύ πρώτη ύλη σε μορφή λιπάσματος,ήτοι δημοτικά, ήτε μέσω από ενεργούς πολίτες, η συλλόγους, να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση δηλ. να μάθουμε ότι από την ανακύκλωση παράγουμε πολιτισμό πρωτίστως, και βοηθάμε τους δημοτικούς χώρους μας ακόμα και τις πλατείες να πρασινίσουν.Με την παιδεία των Ρομά είναι πολύ μεγάλο το φάσμα,νομίζω ότι η παιδεία είναι αυτή που θα δημιουργήσει την ένταξη της κοινωνικής ομάδας των Ρομα, που θα πρέπει να γίνει μέσα από το υπουργείο παιδείας πρώτα από όλα, αλλά και με την δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, για τα παιδιά των τσιγγάνων που θέλουν να επιμορφωθούν, σε μια  άλλη εκπαιδευτική βάση που σκοπό θα έχει να δώσει δυνατότητες στα παιδιά εκείνα, που δεν είναι έτοιμα να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας. 
3)Έξω, εννοώ στο εξωτερικό λειτουργεί με επιτυχία ο θεσμός ΜΚΟ (κοινωνική επιχείρηση) στην Ελλάδα και αυτό υστερεί, προσωπικά εσείς το εμπιστευόσαστε, σαν έναν πιο αποκεντρωμένο οργανισμό, που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα με εθελοντισμό?
-Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιγράφει τα κακώς κείμενα των καλών προθέσεων των ευρωπαϊκών οδηγιών. 
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν πολλές ΜΚΟ που ασχολούνται με την υγεία, με την παιδεία, η και βοήθεια σε ανήμπορες κοινωνικές ομάδες, αλλά υπάρχουν και μια σειρά ΜΚΟ που έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο να εξασφαλίσουν η αν θέλετε να διασπαθίσουν το δημόσιο χρήμα ,θα πρέπει μια τέτοια κοινωνική επιχείρηση να είναι προσεχτικά ελεγμένη στα οικονομικά της, στο ποιοι άνθρωποι τις απαρτίζουν, και μετά από αυτό και βεβαίως συμφωνώ μόνο και μόνο όμως για κοινωνικό δηλ. όπως είναι ο τίτλο τους μη κερδοσκοπική οργάνωση.Γιατί από ότι και εσείς ξέρετε οι εισαγγελείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, ελέγχουν δεκάδες δεκάδες  ΜΚΟ που για άλλο σκοπό δημιουργούνται,  για άλλο σκοπό επιχορηγούνται, και αλλού καταλήγουν τα χρήματα για τα οποία έχουν επιχορηγηθεί
4)Τελευταία παρακολουθώντας τα δρώμενα της γειτονιάς, βλέπω τις παρουσίες και δαπάνες των δημάρχων, μόνο σε πολιτιστικά  εκκλησιαστικά, η αθλητικά θέματα, και καμιά αναφορά σε αναπτυξιακά θέματα. Εσάς  πόσο σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη?.

Νομίζω ότι η ανάπτυξη είναι ο βασικός θεσμός και ο ρόλος, μιας και προερχόμαστε και οι δύο από τον επιχειρηματικό κλάδο. Είναι γεγονός ότι λάθος πρότυπα και κακώς κείμενα, λειτούργησαν δημιουργόντας μια παλαιού σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ελλάδα, που οδήγησαν σήμερα την χώρα σε αυτόν τον οικονομικό μαρασμό, με ένα εκατομμύριο και βάλε ανέργους που θα μπορούσαν οι κρατικές υποδομές, τα πολύ καλά ευρωπαϊκά προγράμματα, να είχανε πάει για το σκοπό που ήλθαν.Ήλθαν πακέτα Ντελόρ, ήλθαν πακέτα σαντετ, ήλθαν τα λεγόμενα μεσογειακά προγράμματα που θα οδηγούσαν την χώρα στην εκβιομηχάνιση και στην ανάπτυξη,αντ'αυτού όμως είχαμε προσλήψεις αθρόες δεκάδων χιλιάδων ατόμων, δημιουργήσαμε ένα υδροκέφαλο κράτος,σήμερα όμως πρέπει να περάσουμε από το ταμείο και να δώσουμε αναφορά που πήγαν εκείνα τα χρήματα. 
Άρα θεωρώ ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται αξιοκρατικά είτε με λεφτά κρατικά, είτε με λεφτά ευρωπαϊκά, είτε με λεφτά ιδιωτών δηλ. αξιοκρατία παντού, και όχι με το ρουσφέτι και την ρουσφετολογία.Να βάλουμε τέρμα σε όλα όσα μας πλήγωσαν, και μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
5) Στην γειτονιά από χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνει ένα Β.Ε.ΠΕ στο οποίο δίνονται άδειες από το υπουργείο βιομηχανίας, χωρίς να έχει συσταθεί ο ανάλογος φορέας και είναι στον αέρα, πως σκεφτόσαστε να το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε?
- παρατήρησε οτι λέγεται ΒΙΟ.ΠΑ εγώ έχω σημειώσει από την τεχνική υπηρεσία ότι λέγεται βιοτεχνική εμπορική περιοχή δεν είναι αυτό το σημαντικό. Μας είπε πως το ΒΙΟΠΑ θα μπορούσε να γίνει μοχλός ανάπτυξης με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει, είναι τραγικό ένας βιοτέχνης να πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ΒΙΟΠΑ που δεν έχει λειτουργήσει και που θα έδινε κίνητρα σε νέες βιοτεχνίες να εγκατασταθούν στην περιοχή μας ..ποια είναι τα κίνητρα αναρωτήθηκε  - μα μια διευκόλυνση της γραφειοκρατίας είπε για την λειτουργία η την μετεγκατάσταση στην περιοχή μας, που θα έφερνε βελτίωση του εργατικού δυναμικού, από ένα γραφείο ανέργων που σκοπό θα είχε να δει και τις υποδομές. Εγώ το λέω και το ξαναλέω ότι οι τοπικοί επενδυτές στον ΒΙΟΠΑ που αγοράζουν οικόπεδα και δεν έχουν έργα υποδομής ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, φυσικό αέριο, δεν έχουν τίποτα .Για μένα αυτοί οι άνθρωποι που επενδύουν αυτή την εποχή στο Βιοτεχνικό πάρκο, είναι ευεργέτες και ήρωες για την περιοχή μας.
6)Την μεγάλη Δευτέρα του 1997, σε μια ομιλία μου στον δήμο πρότεινα να γίνει μια δημοτική τράπεζα, με ασφάλειες, και με μια μινι κεφαλαιαγορά, που θα μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη, πως εκτιμάται  την πρόταση μου?

Αυτό θα μπορούσε να γίνει κύριε Παληοκώστα με την τοπική αγορά με τον τοπικό σύλλογο
 εμπόρων βιοτεχνών και με έναν τοπικό σύλλογο που να διαχειρίζεται και να προτείνει, γιατί είναι γεγονός οτι όπου υπάρχει ένας κρατικός παρεμβατισμός, σαν μια δημοτική τράπεζα, με μίνι κεφαλαιαγορά με κρατικό χρήμα, το κράτος αν θέλετε η δημόσια διοίκηση νοσεί, θεωρώ ότι ο δήμος θα πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται να λειτουργήσει με πρωταρχικό στόχο τις κοινωνικές λειτουργίες, και τις κοινωνικές παροχές, και να αφήσει κατά μέρος την ανάπτυξη σαν μέσα από μια κρατική υπόθεση.
7)πρόσφατα με επιστολή μου, στον νυν δήμαρχο πρότεινα να ξεκινήσει τον φορέα ΒΕΠΕ ,που θα μπορούσε αντί για ένα πολυτελές κτήριο διοικητήριο, να ξεκινήσει με ένα δημοτικό κεφάλαιο σε μια προεξοφλητική θυρίδα ,της οποίας τα θετικά αποτελέσματα (αν υπήρχαν) θα πήγαιναν σε έργα υποδομής που λείπουν από το ΒΕΠΕ, και το ουσιαστικότερο θα είχε μια λεπτομερή εικόνα των δυνατοτήτων των βιοτεχνών, εσείς πως το εκτιμάτε?
-Για να λειτουργήσει ο φορέας στο ΒΙΟΠΑ θα πρέπει ο φορέας να συσταθεί νομικά και να βρεθούν εκείνοι οι επενδυτές που σε συνεργασία με τον Δήμο μας δηλ. και με σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,  να προωθήσει την ανάπτυξη,Μόνο έτσι  θα μπορούσε το ΒΙΟΠΑ να υλοποιήσει το όραμα για το οποίο δημιουργήθηκε
8)Σε σχέση με την παιδεία των Ρομα έγινε ένα σχολείο για τους Ρομα,, με ένα πολυτελές κτήριο, που δεν λειτούργησε ποτέ, και αντ’αυτού καταστράφηκε, Εσείς τι έχετε κατά νου να κάνετε?
Εμείς έχουμε καταγγείλει και επωνύμως στο Δημοτικό συμβούλιο ότι ένα κτήριο που ήταν να παραδοθεί προεκλογικά αλλά δεν έχει γίνει λόγω της ανικανότητας της παρούσας διοίκησης να το παραδώσει στην κοινωνική ομάδα των Ρομα, για την σιγά σιγά κοινωνική τους ένταξη.Θα πρότεινα ιδιαίτερα για το δήμο φυλής, η παιδεία των Ρομα θα πρέπει να αποτελέσει μια πηγή εξελίξεων και ανακατατάξεων με πρωταρχικό μέλημα, να μπορέσει η κοινωνική ομάδα των Ρομα μέσα από προγράμματα ένταξης, και με ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, και μέσα από τον ειδικό παιδικό σταθμό των Ρομά που και αυτός ερημώνει.Να επέμβουμε συνολικά στην παιδεία τους,  και όχι μόνο στα παιδιά τους  
9)προτείναμε στον Δήμαρχο άμεσα αφού κλείσει η τροφοδοσία βόθρου στον χώρο, να δαπανηθεί ενα μικρό ποσό για την τοποθεσία κάδου, να δοκιμάσουμε ένα μεικτό εθελοντισμό για τον καθαρισμό του σχολείου  το στηρίζατε?
-Εγώ νομίζω ότι τα σχολεία είναι το μέλλον του τόπου, τόσο πολιτισμικά, όσο και παιδαγωγικά.  Θα πρέπει με το ξεκίνημα της παιδείας να υπηρετείται  μια αλλαγή νοοτροπίας, που έχει να κάνει με την ανακύκλωση, και με την οικολογική συνείδηση.
10)Έχω εκτιμήσει ότι το μεγάλο πρόβλημα για την μη παιδεία, και την κάποια παραβατικότητα των νεαρών Ρομα είναι η κουλτούρα της υπεργεννητικότητας, συμφωνείτε? και αν ναι πως σκεφτόσαστε να το αντιμετωπίσετε?
Η υπεργενητικότητα υπάρχει σε πολλές κοινωνίες, δεν σημαίνει όμως ότι όποιος κάνει και πολλά παιδιά είναι και υποανάπτυκτος ,εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας των Ρομά είναι η παντελής έλλειψης παιδείας,θα έπρεπε ακόμα και με αστυνομικά μέτρα οι γονείς και τα παιδιά τους, υποχρεωτικότατα να συνεργάζονται σε  κοινωνικά προγράμματα ένταξης 
11) Ο πρόεδρος του συλλόγου ρομα <<Μέγας Αλέξανδρος>> κ.Μαρίνος Λιακόπουλος έδειξε να συμφώνησε, σε μια πρόταση μου για ένα μεικτό ΜΚΟ, και για ένα κοινό μεικτό γλέντι στην αυλή του σπιτιού του, που είναι κοντά στο σχολείο θα ερχόσαστε να πείτε κάτι σε αυτούς τους πολίτες, και να συνδιασκεδάσουμε?
-Κοιτάχτε το πρόβλημα δεν είναι το μεικτό ΜΚΟ η η διασκέδαση η η συνδιασκέδαση, το πρόβλημα είναι οτι και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, για να ενταχτούν και αυτοί, αλλά και οι επόμενες γενιές των Ρομα, με πρωταρχικό σκοπό την συμμετοχή των παιδιών τους στην παιδεία μας
12)Μετά τον καθαρισμό του σχολείου και την μερική του επισκευή θα μπορούσε στο χώρο τις Κυριακές το πρωί να γίνονται κάποιες συζητήσεις με τους πολίτες Ρομα, σε ένα μεικτό πανελ, για τα θέματα της παραβατικότητας, της παιδείας και της κουλτούρας, πως το βλέπετε?
-Εγώ νομίζω οτι χρειαζόμαστε ειδικούς επιστήμονες, αν θέλετε ειδικούς ψυχολόγους, αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία ,να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι είναι στην απομόνωση, γιατί και οι ίδιοι αποφεύγουν να ενταχτούν σε κοινωνικές ομάδες δράσης για να μπορέσουν και αυτοί οι ίδιοι να γυρίσουν σελίδα , να ξέρετε κάτι, τα κατά καιρούς προγράμματα της Ελληνικής Δημοκρατίας η της ευρωπαϊκής ένωσης έχουνε σκοντάψει στην αρνητική διάθεση των ρομα ,  νομίζω ότι θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου και των ρομά, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να πείσουμε οτι θα έχουμε μια βελτίωση στην κοινωνική τους συμπεριφορά, και στην αναπτυξιακή τους συμπεριφορά.
13)Προτείναμε στον Δήμαρχο αντί ακριβής επισκευής στο σχολείο να γίνει μια πρόχειρη επισκευή να αρχίσουν σε δύο αίθουσες στην μια παιδεία για νήπια και στην άλλη για τις μητέρες τους. Το υπόλοιπο δε της εγκριθείσας δαπάνης να γίνει μετατροπή κλαδεμάτων σε ρεύμα που τα εισοδήματα του, να πηγαίνουν  στην παιδεία και επικοινωνία με τους Ρομα εμείς το βλέπουμε μέσω ενός ΜΚΟ. Πως το εκτιμάται?
-Δεν πρέπει να αποτελέσει αυτό προτεραιότητα, προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να πείσουμε την κοινωνική ομάδα των ρομά στην συμμετοχή τους στην παιδεία, γιατί έχουμε προβλήματα συμμετοχής στην πρωτοβάθμια υγεία, στα γυναικολογικά προβλήματα, τον εμβολιασμό, θα πρέπει να τους πείσουμε μέσα από κοινωνικά προγράμματα ότι είναι προς όφελος των ίδιων και των παιδιών τους, μέσα από μια άλλη φάση συνεργασίας δήμου με ρομα,  ρομα με ρομα, σε μια σχέση ρομά και γύρω κατοίκων, θα πρέπει να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις, και να δώσουμε την ευκαιρία και να πείσουμε ότι εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν, και στην συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων, όμως  με τις αρχές που διέπουν την ελληνική δημοκρατία.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας οι σκέψεις σας θα μεταφερθούν στους πολίτες ,
Ελπίζω να μας δώσετε μια άλλη συνέντευξη στο μέλλον για ερωτήσεις μου στο που δαπανιούνται αυτά τα τεράστια ποσά των εκατομμυρίων ευρό, που ακούγονται, που εγώ ένας μικρός επιχειρηματίας με πείρα, αδυνατώ να αντιληφθώ, πόσο μάλλον πιο άπειροι συμπολίτες μας, και είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε οι πολίτες πως αναλώνονται οι θυσίες μας.
Πάντα κύριε παληοκώστα ζητούσα να έχω μια πραγματική εικόνα των οικονομικών του δήμου μας, απάντηση που δεν είχα λάβει ποτέ, γιατί ποτέ δεν διαχειρίστηκαν με διαφάνεια τα οικονομικά του Δήμου.