ΝΕΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ?

O ναός της Αναστάσεως στο κέντρο των Τιράνων
Ο ναός που φαίνεται στην φωτογραφία είναι ο ναός της Αναστάσεως στο κέντρο των Τιράνων και δείχνει να τελειώνει. Η φωτογραφία που τράβηξα δεν μπόρεσε σίγουρα να καλύψει την πολυτέλεια του νέου ναού στην καρδιά των Τιράνων.
Το πρωτότυπο καμπαναριό όπως κοιτάμε στα δεξιά. και το εικονοστάσι στα αριστερά του .δεν νομίζω ότι υπάρχει παρόμοιος ναός στην Ελληνική ορθοδοξία.
Πρέπει να είναι μια μορφή μεγάλης επένδυσης από τα συγκοινωνούντα δοχεία των ταμείων, του χρεωμένου Ελληνικού κράτους, η συλλόγων, του απανταχού Ελληνισμού που ο Αναστάσιος με την ιδιαίτερη γοητεία του, βρήκε τον τρόπο...., σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς!!!... ΘΑΠΡΕΠΕ?

Στην άλλη πλευρά το παλιό τζαμί των Τιράνων από το 1798 μικρό παλιό με το ρολόι του ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της πόλης. Τις οικονομικές δυνατότητες των αραβικών χωρών τις ξέρουμε, μήπως το πάρουν σαν πρόκληση και κάνουν κάτι μεγαλύτερο?
Γιατί ο φθόνος δεν είναι μόνο Ελληνικό συναίσθημα είναι ευρύτερα Βαλκανικό.

Ο δε φθόνος φέρνει τον αρνητικό λόγο, που με την σειρά του φέρνει την σύγκρουση .Θα πρότεινα στους Αλβανούς μουσουλμάνους φίλους μου να μην απαντήσουν στην πρόκληση. Ο τελευταίος προφήτης των ανθρώπων Μοχάμεντ μαζί με τον Ιησού προτιμούν τους ταπεινούς ναούς, και θα πηγαίνουν στο ιστορικό τζαμί της πόλης, χέρι-χέρι όπως Ο Θ Ε Ο Σ Τ Ο Υ Σ Ε Τ Α Ξ Ε.
Ίσως είναι πιο συμφιλιωτικό να γίνει ένα πανεπιστήμιο που να διδάσκεται η ιστορία της φιλοσοφίας των θρησκειών και της επιστήμης. Και να το κάνουν οι μουσουλμάνοι (αντί του τζαμιού) γιατί ο Θεός περιμένει από αυτούς, που πήραν το τελευταίο μήνυμα, να δώσουν το χέρι της συμφιλίωσης.

Υ.Γ.
Στον τεράστιο σε μόρφωση Αναστάσιο έχω να πω, ότι αν έκανε αντί εκκλησιών σχολεία ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ η ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Θα μπορούσε να διδάξει φιλοσοφία, που ενώνει ,και όχι δογματισμό που ΧΩΡΙΖΕΙ .