Συνέντευξη με την κ. Chloe του Interfaith Center of New York

Κυρία Chloe είχα ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις για τον αιδ. μπορώ να τις κάνω σε σας και να τις καταγράψω το δέχτηκε με ικανοποίηση .
1) Πότε και πως ήλθε η ιδέα στον αιδ. να κάνει αυτό το διαθρησκευτικό κέντρο.
Ο αιδεσιμότατος είχε ήδη κάνει παρόμοιες δραστηριότητες σαν επίσκοπος του καθεδρκού ναού του αγ Ιωάννη οπου είχε διακονέψει για 25 χρόνια από εκεί είχε ήδη αρχίσει παρόμοιες δραστηριότητες διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συναντήσεις στον καθεδρικό ναό που ήταν επικεφαλής .Το 1997 που συνταξιοδοτήθηκε έκανε αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό
2) Μετά από 15 χρόνια που διοικείται αυτό το κέντρο τι νομίζεται ότι έχετε προσφέρει στην κοινωνία μέχρι τώρα?
-Θάλεγα οτι στα 4 χρόνια που είμαι διευθύντρια εδώ ,κάνουμε πολύ δουλειά για ανθρώπους που αποφυλακίζονται και χρειάζονται συμπαράσταση ,έχουμε σχέσεις με τους αρχηγούς των διάφορων θρησκειών που εκεί αποτείνονται συνήθως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο, και συμπαραστεκόμαστε στο δικαίωμα της ελευθερίας στο θρήσκευμα, έχουμε καλές σχέσεις με το Ισλαμικό κέντρο της ΝΥ και με άλλα θρησκεύματα.
3) Έχει ελπίδα αυτή σας η προσπάθεια να φέρει ειρήνη ανάμεσα σε έθνη με διαφορετικές θρησκείες?
Εμείς κινούμαστε σε τοπικό επίπεδο στην πόλη της ΝΥ οπωσδήποτε όμως οι άνθρωποι από διαφορετικές πατρίδες και κουλτούρες που ζούν εδώ και έχουν επαφές στις πατρίδες τους μπορεί να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα.
4) Ποιο ήταν το πιο πετυχημένο σημείο της δουλειά σας που θα θέλατε να αναφερθείτε.
Θα αναφερόμουν στην επισκευή ενός τζαμιού στο Αφγανιστάν που είχε γκρεμιστεί απο βομβαρδισμό ,και είχα ηγηθεί της πρωτοβουλίας το 2003 και χρειάστηκε να πάμε 6-7 φορές απο 10 περίπου μέρες την κάθε φορά μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
5)Συμφωνείται ότι τα προβλήματα που έχουμε στην Βαλκανική και στην μέση ανατολή προέρχονται επί τω πλείστων από τις θρησκευτικές διαφορές?
Δύσκολη ερώτηση είναι η παράδοση του μίσους και η πίστη στην καταγωγή και δεν είναι μόνο οι θρησκευτικές διαφορές που δημιουργούν τις εντάσεις. Προσπαθούμε εδώ να υποβαθμίσουμε την παράδοση.
6) Ποιά είναι η γνώμη σας για το κέντρο αλληλοκατανόησης υπό τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας
Ναι δείχνει πολύ ενδιαφέρον κάποιος που εργαζόταν εδώ πριν εγώ έλθω, εργάζεται τώρα σε αυτό το κέντρο, δεν ξέρω πολλά γύρω απο την δράση του κέντρου αλλά δίνει την αίσθηση του πολύ ενδιαφέροντος.

7) Στην Ντόχα επίσης έχουμε μια προσπάθεια υπό τον καθηγητή Ιμπραιμ καλ ναιμι ποια είναι η γνώμη σας γιαυτό το κέντρο?
Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον που έχουν βρεθεί μέρη ανά τον κόσμο και να εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση, και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξουν συνεργασίες και οι άνθρωποι μαζί να λύσουν προβλήματα των κοινωνιών.
8) Έχω διαβάσει ότι διευθύνετε ένα παράλληλο κέντρο στη Βαρκελώνη είναι αλήθεια και αν είναι αλήθεια πως είναι αυτό το παράρτημα σας?
-Όχι είναι δύο ξεχωριστά μη κερδοσκοπικά κέντρα στην Ευρώπη με την οποία μοιραζόμαστε τους ίδιους δημοκρατικούς θεσμούς, οπότε έχουμε παρόμοια προβλήματα και λύσεις. Το ένα είναι στην Καταλονία και το άλλο στην Βαρκελώνη με τα οποία ανταλλάζουμε επισκέψεις και εμπειρίες μας.
9) Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή με διαφορές ανάμεσα στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους πως σας φαίνεται να κάναμε ένα παρόμοιο βήμα στην Αθήνα?
-Νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ καλή ιδέα ιδιαίτερα σε μια περιοχή με διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις να μπορέσουν να συναντηθούν, νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία ιδέα να ξεκινήσει κάτι στην Αθήνα αλήθεια το πιστεύω
10) Οι μουσουλμάνοι έχουν αποδεχτεί τον Μωυσή και τον Ιησού , δεν νομίζεται ότι οι χριστιανοί και οι Εβραίοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον Μωάμεθ?
Λοιπόν ένα από τα πράγματα που έχω μάθει στο διαθρησκευτικό μας κέντρο είναι, να μην βρίσκουμε ομοιότητες ανάμεσα στις παραδόσεις, γιατί καμιά φορά φέρνουν συγκρούσεις.. Οι μουσουλμάνοι έχουν αναγνωρίσει τον Ιησού σαν προφήτη και όχι σαν υιό του Θεού. Λογικά είναι σωστό να σεβόμαστε τους μουσουλμάνους σαν αδελφούς και αδελφές που ο Θεός περιμένει. Θα μπορούσαμε να αναγνωρίζαμε τον Μωάμεθ σαν ένα προφήτη όπως ο Αβραάμ ,αλλά νομίζω οτι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούμε την ενέργεια μας στο να συνυπάρχουμε με διαφορετικούς ανθρώπους.
11) Και η τελευταία μου ερώτηση ποιά είναι η ευχή σας και η ελπίδα σας για το μέλλον των ανθρώπων στο πλανήτη μας?

Ελπίζω να ενδιαφερθούμε περισσότερο ο ένας για τον άλλο στην γή μας ανακαλύπτοντας την ικανότητα να λύνουμε προβλήματα των ανθρώπων που υποφέρουν, των ανθρώπων που αναγκάζονται να ζούν με δύο δολάρια την ημέρα .Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα σε αυτόν τον κόσμο που πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τις παραδόσεις μας και να τα λύσουμε..