ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΜΕ! ...ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ?




Έχω μεγαλώσει όπως όλοι μας θυμωμένος για τον μη σεβασμό στην πόλη του μεγάλου ναού της ορθοδοξίας Αγιά Σοφιά και γενικότερα του Βυζαντινού πολιτισμού.

Χτες πήγα στο τζαμί στο μοναστηράκι να εκτιμήσω εμείς σαν πιο πολιτισμένοι πως σεβαστήκαμε την πολιτιστική διαφορετικότητα του τζαμιού. Είδα μαγαζάκια γύρω-γύρω ο μιναρές ξεριζωμένος από χρόνια και στην θέση του αυθαίρετα εμπορικά. Στην είσοδο του τζαμιού ένας υπάλληλος του υπουργείου πολιτισμού έκοβε ένα εισιτήριο για να δούμε μια έκθεση νεότερων ελληνικών κεραμικών που υπάρχει στον κεντρικό του χώρο .γιατί έχουνε μείνει μόνο οι τοίχοι χωρίς κανένα κείμενο από το πολιτιστικό του παρελθόν. Διαβάζοντας την ιστορία του τζαμιού είδα ότι του είχαν γίνει ταπεινωτικές χρήσεις στο παρελθόν όπως πρόβες στρατιωτικής μουσικής, και πείστηκα ότι είχαμε λίαν επιεικώς μια παρόμοια συμπεριφορά με τους γειτόνους μας της πόλης .Στα Βαλκάνια ιδιαίτερα στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη αλλά και στην Αλβανία και στο Κόσοβο και στα Σκόπια και στην Βουλγαρία έχουμε έντονη παρουσία μουσουλμανικών πληθυσμών σε μειοψηφίες και πλειοψηφίες, που όσο θα τους υποτιμούμε τον πολιτισμό τους, τόσο θα τους προκαλούμε και θα τους ενώνουμε σε διαφορετικό στρατόπεδο μίσους .Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε μια επίθεση αγάπης αναστηλώνοντας το τζαμί τους καταρχήν εδώ στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού? εκτιμώ ότι θα έχουμε πολλαπλό όφελος, εξάλλου ότι δίνεις παίρνεις….. όπως λέει ο σοφός λαός και θα μπορούσαμε να πάρουμε μια παρόμοια συμπεριφορά για την Αγιά Σοφιά της επίσης μεγάλης πολιτιστικής πόλις των Βαλκανίων ΜΑΣ.


Η Αθήνα μόνο με την Ακρόπολη εκπροσωπεί ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πολιτισμού, εκτιμώ ότι οδηγούμαστε και πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα υποβαθμισμένο θρησκευτικό δογματισμό με κάποια γνώση και σεβασμό της διαφορετικής οπτικής και τελετουργίας. Ένας Εβραϊκός σύλλογος να αναλάμβανε δίπλα στην εκκλησούλα να χτιστεί μια συναγωγή και να παρακολουθούν τουρίστες και να ενημερώνονται με φυλλάδιο επίσης της ιστορίας και της τελετουργίας κάθε Σάββατο, με την ιστορία του περάσματος από την Αίγυπτο των Εβραίων και τις δέκα εντολές.Δείπλα στην εκκλησούλα της παναγιάς κάθε Κυριακή ένας μοντέρνος ορθόδοξος σύλλογος να κάνει το ίδιο με τα βασικά κείμενα της ορθοδοξίας, Και μετά από ανακαίνιση του Τζαμιού κάθε Παρασκευή να λειτουργεί το τζαμί και με ένα παρόμοιο φυλλάδιο να ενημερώνονται οι τουρίστες και όλοι μας για τους βασικούς κανόνες του Ισλάμ .Θα πρέπει βέβαια να τηρηθούν κάποιοι κανόνες όπως όχι καμπάνες για την λειτουργία της Κυριακής, ούτε εξωτερικά μεγάφωνα για τους ισλαμικούς ψαλμούς και υπαίθριες μουσουλμανικές υποκλίσεις τις παρασκευές. Στο μοναστηράκι έχουμε και την ρωμαϊκή βιβλιοθήκη δίπλα στο τζαμί και στην σκιά της ακρόπολης που κάποιος σύλλογος δωδεκαθειστών μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να αναπαριστάνει την αρχαία τελετουργία και να μοιράζει ένα φυλλάδιο που να εξηγεί στους τουρίστες και στους διάφορους ενδιαφερόμενους και στα αγγλικά τους κανόνες της λατρείας της εποχής και τις δελφικές εντολές. Στον ίδιο χώρο άλλη μέρα θα μπορούσε να γίνεται βουδιστική τελετή .και σε άλλη ινδουιστική επίσης. Και ίσως και κάποιες άλλες παραστάσεις ενδιαφερομένων συλλόγων όπως σιχ κ.τ.λ

Εκτιμώ ότι όταν στην παιδεία μας σε όλες τις Βαλκανικές χώρες κάνουμε μια γενική ενημέρωση όλων των θρησκειών με όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, θα οδηγηθούμε σε ένα συμφιλιωμένο πολιτιστικό παρελθόν, και σε ένα κοινό μέλλον με επιστημονικό ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι μια τέτοια επιτυχία και με μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης πέραν των άλλων θα έκανε την Αθήνα τον ακόμη περισσότερο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Πλανήτη.

 
 το τζαμί στο μοναστηράκι εσωτερικά