ΉΤΑΝ ΕΝΩΤΙΚΌ ΤΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΣ?


Την Κυριακή 04/08/2013 το πρωί, ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης που κοντά του έμαθα κάποια βασικά στα δωρεάν σεμινάρια δημοσιογραφίας, που γίνονται στην Ακαδημία του Πλάτωνα ανέβασε την πληροφορία ότι ξεκίνησε το συνέδριο της Φιλοσοφίας στην Αθήνα. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου με απασχολούσε να αντιληφθώ τι ακριβώς θα γινόταν και κατά πόσο θα μπορούσα να συμμετάσχω η να προσφέρω σαν εθελοντής. Και είχα στείλει στην γραμματεία από το site μου www.thatlight.org το θέμα ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Υ ΓΙΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ –ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ.


Είπα μέσα μου ότι αντί για παραλία και ρακέτες ας ασχοληθώ να πλησιάσω και να καταγράψω ότι μπορέσω για το συνέδριο. Κάποιος νεαρός στην ρεσεψιόν ενδιαφέρθηκε να πάρω το μπλε κορδόνι με το όνομα μου, και έγινα ένας από τους συμμετέχοντες. Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 8 με την καρτελίτσα πήρα το εισιτήριο και στο Ηρώδειο, για την τελετή έναρξης. Πάρα πολλοί ξένοι και το θέατρο σχεδόν σε απόλυτη πληρότητα.

Στο Ηρώδειο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οι εικόνες των σκιών φωτός, εδώ φαίνεται ο κόκκινος ήλιος,
Ηρώδειο μια σκιά του φωτός
Ηρώδειο στο βάθος η ορχήστρα
το πολυπληθές χορευτικό και η επίσης πολυπληθής ορχήστρα. Πρώτα μίλησε ο διοργανωτής Κων/νος Βουδούρης που καταχειροκροτήθηκε, και στην συνέχεια κάποιοι ξένοι ομιλητές του
συνεδρίου.

Επίσης ευχήθηκαν επιτυχία στο συνέδριο, ο Δήμαρχος κ. Καμίνης με λιγότερα χειροκροτήματα, και ο υπουργός .πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλος που πριν ολοκληρώσει εισέπραξε γιουχαρίσματα. Σκέφτηκα πανεπιστημιακοί και τέτοιες συμπεριφορές αποκλείεται, μάλλον θα έχουν πωλήσει και εισιτήρια για να συμπληρώσουν σκέφτηκα, και εισέβαλε πολιτική ομάδα, που για ίδιους λόγους επέλεξε να <<Ελληνοποιήσει>> την τελετή έναρξης.

Δεν έβγαλα πολλές φωτογραφίες καθότι μια κοπελιά όχι εθελοντής (γιατί την ρώτησα) αλλά υπάλληλος, με ενημέρωσε ότι απαγορεύεται, και προσωπικά συμμορφώθηκα. Κάτι που δεν έκαναν όλοι οι πολίτες και αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά της κοπελιάς, που ενώ ενημέρωνε για την απαγόρευση, μόλις γύριζε την πλάτη κάποιοι φωτογράφιζαν γελώντας. Αυτή η ασέβεια στους κανόνες και τα γιουχαΐσματα στον υπουργό με έκαναν να ρωτήσω στην έξοδο αν κόπηκαν και εισιτήρια σε ανθρώπους εκτός των συμμετεχόντων στο συνέδριο, και αισθάνθηκα άβολα όταν μου είπαν ότι ήταν αποκλειστικά άνθρωποι του συνεδρίου!! Από τις νταλίκες και τα γήπεδα μέχρι τα πανεπιστημιακά έδρανα μια από τα ίδια σκέφτηκα.

Δευτέρα πρωί διαλέξεις, είχε 125 επιλογές! σε κάποια από τις πολλές αίθουσες της φιλοσοφικής σχολής στην πανεπιστημιούπολη ζωγράφου. Πήγα για λίγο στο μεγάλο αμφιθέατρο του 2ρου ορόφου που είναι η κεντρική είσοδος και κοιτώντας τις διαλέξεις στον οδηγό που είχα πάρει, επέλεξα μια που με άγγιζε προσωπικά στο 638 του 6του ορόφου με οργανωτή τον κ. Jean-Yves Beziau (Brazil) θέμα <<Φαντασία, σύλληψη, και πιθανότητα.>>
o Alexandre costa-στην διάλεξη




 Όταν μπήκα μιλούσε ο Alexandre costa-Leite
 από την Βραζιλία επίσης, που με πολύ καλή προφορά στα αγγλικά του κατάλαβα αρκετά,
ο Γερμανός Stefan Schneider








                                                                              μετά μίλησε ο Γερμανός StefanSchneider
 ο οποίος έδειξε με τον προτζέκτορα τρία σχήματα το ένα σαν το δικό μου!!. Το θέμα του <δυναμικές και Δημιουργικές εικόνες της φαντασίας>. Εννοούσε ότι η φαντασία συλλαμβάνει εικόνες που θα μπορούσε να γίνουν δημιουργικές αφετηρίες για κάποιους.
 Για την τρίτη είχαν προγραμματιστεί 147 διαλέξεις!! Προσπάθησα να βρω την ομάδα που παρακολούθησα την Δευτέρα, για να τους αναφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες, και σε συνέντευξη να τους κάνω να τοποθετηθούν. Ρώτησα μήπως μπορούσα να τους βρω από την ρεσεψιόν, μου είπαν ότι ο μόνος τρόπος να τους αναζητήσω είναι μέσω συμπατριωτών τους στον χώρο της φιλοσοφικής σχολής. Στο 825 με πολλούς Τούρκους συμμετέχοντες, πήγα να ακούσω ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ. Στην είσοδο είχε σημείωμα ότι θα γινόταν στο 435 του 4ου ορόφου
Ινδός φιλόσοφος στα γεγονότα του αιώνα μας.


Τελειώνοντας στην είσοδο του ορόφου είδα μπροστά μου να συνομιλούν o Alexandre costa-leite με τον οργανωτή από ότι είδα στο περιοδικό Jean- Yves Beziau .. τους είπα στα γρήγορα την ιστορία μου άφησα το περιοδικό μου <<ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΦΩΣ>> και τους ζήτησα μια συνέντευξη.

Μου είπαν 1 η ώρα την Παρασκευή εκεί στον 4ο όροφο. Μετά κάθισα σε ένα σημείο και μελέτησα πιο προσεχτικά τις διαλέξεις, θυμήθηκα στην ον λινε επικοινωνία με την γραμματεία του συνεδρίου, είχα προσέξει κάτι σαν επιδοτούμενες η διακεκριμένες διαλέξεις για τρεις μεγάλους της φιλοσοφίας, τον Εβραίο Μωυσή Μαιμονίδη , τον άραβα Αβερρόη, που έγραψαν παρόμοια εποχή γύρω στο 1200 μ.χ, και τον κιέρκεργααντ (Kierkegaard) της Δανίας που έγραψε γύρω στο 1850 μ.χ. Την Τετάρτη το πρωί πήγα με πρόγραμμα να παρακολουθήσω την διάλεξη για τον Μαιμονίδη που αναγραφόταν ότι θα έκανε ο φημισμένος Ιταλός Umberto Eco με την διεύθυνση του Αμερικανού Ernest Lepore. Έφτασα στο αμφιθέατρο στις 11 και μισή, αναφερόταν ότι άρχιζε η ομιλία 11 με 12.50 .

Πάρα πολύς ο κόσμος που έβγαινε από το αμφιθέατρο, σκέφτηκα ότι άργησε να τελειώσει η προηγούμενη διάλεξη, και μπήκα και κάθισα στις πρώτες θέσεις να παρακολουθήσω την διάλεξη για τον Μαιμονίδη.
Καταπιάστηκα να ετοιμάσω τις ερωτήσεις για την συνέντευξη της παρασκευής, και όταν ξανακοίταξα το ρολόι μου αισθάνθηκα ότι κάτι πήγε στραβά, και μαζί με κάποιους άλλους που περίμεναν επίσης, βγήκα από την αίθουσα να μάθω τι συμβαίνει. Σε πολλά σημεία ευγενικά παιδιά της φιλοσοφικής, εθελοντές για την εξυπηρέτηση των τόσο πολλών ακαδημαϊκών συμμετασχόντων. Μου εξήγησαν ότι ο Umberto Eco δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και απλά έστειλε την ομιλία του, που αναγνώστηκε πριν φτάσω. Ανέβηκα στον τέταρτο και στο μπαρ συνάντησα τον βραζιλιάνο καθηγητή Alexadre costa-Leite του είπα ότι ετοίμασα ερωτήσεις για την συνέντευξη της παρασκευής, μου είπε ότι δεν θα μπορούσε την παρασκευή, και μου πρότεινε να τα λέγαμε εκείνη την στιγμή όπως και έγινε.
με τον καθηγητή κ. Alexandre costa ο οποίος όπως
μου ανέφερε έχει σπουδάσει φιλοσοφία ,νομικά και
λογική.κάποιες από τις σπουδές του τις έχει κάνει και στην
Ελβετία έχει κάνει διαλέξεις σε πάρα πολλές χώρες και
στις Η.Π.Α.και αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Βραζιλία.

Είπε για την περίπτωση μου οτι δεν είναι διευκρινισμένο ακόμα επιστημονικά και μένει ένα μυστήριο,Ενώ ο Γερμανός συνάδελφος του Stefan Schneider που αναφέρθηκε στο θέμα <δυναμικές και Δημιουργικές εικόνες της φαντασίας>. είχε πει, ότι η φαντασία συλλαμβάνει εικόνες που θα μπορούσε να γίνουν δημιουργικές αφετηρίες για κάποιους.
το κεντρικό αμφιθέατρο













Την άλλη μέρα πέμπτη έφτασα πιο νωρίς να απολαύσω την άλλη εκ των τριών επιλεγμένων ομιλία για τον Kierkegaard μπήκα στο αμφιθέατρο και πρόλαβα για λίγο την προηγούμενη διάλεξη με θέμα, η τρέχουσα τάση στην επιστημολογία. μπήκα στο τέλος της ομιλίας του Jason Stanley (USA)μου έμειναν κάποιες εκφράσεις όπως δεν υπάρχει άλλη επιστημολογία από την κοινωνική όπου υπάρχει η αξία της γνώσης, και η αξία της πίστης



ο ομιλητής Jason Stanley και δεξιά
του όπως βλέπουμε ο Pascal Engel


Ο επόμενος ομιλητής Pascal Engel έκανε μια εκπληκτική ομιλία συγκράτησα μια αλήθεια που άκουσα, ότι πιστεύουμε κάτι χωρίς να έχουμε ακριβή γνώση, το γνωστό μας θεολογικό <<πίστευε και μη ερεύνα>> που έχει μείνει ακόμα και σήμερα σχεδόν, ένα κοινωνικό δεδομένο.

Και αμέσως μετά το δεύτερο θέμα από τα τρία επιλεγμένα Kierkegaard .

Τις ιστορίες των τριών μεγάλων φιλοσόφων τις είχα διαβάσει όπως συνηθίζω τελευταία, κατεβάζοντας στα αγγλικά με την βοήθεια ενός λεξικού κείμενα από το ιντερνέτ, και μου είχε μείνει μια ιδέα για την ιστορία του φιλόσοφου που εναντιώθηκε τότε στην συντηρητική χριστιανική Δανία του 1850. Την διεύθυνση της διάλεξης είχε η κ. pia Seltoft με βασικό ομιλητή τον κ. Peter Kemp και οι δύο Δανοί.
ο ομιλητής κ. Peter Kemp όρθιος και στο κέντρο η κ. pia Seltoft 


Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην έννοια της αγάπης όπως την υποστήριζε ο φιλόσοφος ,ότι υφίσταται μεταξύ εραστών και οικογένειας και όχι κοινωνίας, και ότι όπως παρουσίασε τις θέσεις του σκανδάλισε την εκκλησία. Μετά το πέρας της διάλεξης, ισχυρές παρουσίες πήγαν στο βήμα, με διάθεση να πουν κάτι παραπάνω για τον μεγάλο φιλόσοφο, μεταξύ αυτών και ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χαμπερμας, που έμεινε πολύ χρόνο σαν να υποδείκνυε θέματα για τον φιλόσοφο που δεν αναφέρθηκαν.



αριστερά ο Γερμανός φιλόσοφος
Γιούργκεν Χαμπερμας
ο Κινέζος φιλόσοφος ο Tu Wei-Ming
κάνει την ερώτηση του.















Πιο πολύ θετική εντύπωση μου έκανε ένας Κινέζος φιλόσοφος ο Tu Wei-Ming ο οποίος έκανε την εξής μεγάλη ερώτηση <<γιατί ενώ η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, όπως και η κομφουκιανική και ινδουιστική στηρίζονται στην φύση, η δυτική φιλοσοφία αναφέρεται στα θρησκευτικά δόγματα?>>, φέρνοντας τον ομιλητή στην δύσκολη θέση να ομολογήσει -δείχνει να έχετε δίκιο, δεν ξέρω τι να απαντήσω. Την ερώτηση χειροκροτήσαμε έντονα και δίνοντας το περιοδικάκι μου στον κ. καθηγητή με τα άψογα σε προφορά αγγλικά του, μου έκανε την τιμή να βγει μια φωτογραφία και μαζί μου.

με τον μεγάλο φιλόσοφο Tu Wei-Ming

Ο επόμενος μεγάλος μου φιλόσοφος από τους τρεις επιλεγμένους ο Αριστοτελικός Αβερρόης, δεν τον είδα να αναφέρεται κάπου σε κάποια επόμενη διάλεξη στο αμφιθέατρο. Επιμένοντας στο ευρετήριο βρήκα κάπου στην αίθουσα 827 του 8ου ορόφου, μια ώρα αργότερα την ίδια μέρα. Είπα θα μείνω να δω τι ακριβώς θα λεχθεί για αυτόν τον γίγαντα της Αριστοτελικής μελέτης, και ανάλυσης. Μου φάνηκε ότι επιλέχτηκαν αυστηρά ισλαμικά πανεπιστήμια με πιθανή λογοκρισία για το τι θα αναφερθεί.




ο Anvar Nyaz metov αριστερά, δεξιά
του ο ιρανός Shahin Aawani
Έδειχνε να διευθύνει την συζήτηση ο Ιρανός Shahin Aawani .Πρώτος ομιλητής ο Anvar Nyaz metov από το Ουζμπεκιστάν χωρίς άνεση στον υπολογιστή, και στον προτζέκτορα, με πολλές χειρόγραφες σημειώσεις, έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια να αναφέρει τον δεσμό του μεγάλου φιλοσόφου με τον Αριστοτέλη, μάλλον χωρίς μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Ο δεύτερος ομιλητής Yusef waghid από την νότια Αφρική έδειχνε μια άνεση στην αγγλική ρητορική του, που η προφορά του δεν ήταν εύκολα κατανοητή τουλάχιστον για μένα. Αναφέρθηκε περισσότερο για την Αραβική άνοιξη προστατεύοντας αν κατάλαβα καλά την ισλαμική πολιτική σαρία
Ο Yusef waghid από την νότια Αφρική
 αριστερά δίπλα στον Ιρανό


. Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ιρανός που διεύθυνε.Είχε προετοιμάσει σοβαρή ομιλία με ευκολοκατανόητη αγγλική προφορά, ανέφερε πάρα πολλούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, έδειχνε πολύ διαβασμένος γύρω από την παγκόσμια φιλοσοφία έφτασε στον επίσης μεγάλο Avicenna Ιρανό στην καταγωγή, μια ευφυία επίσης του 980 μέχρι 1037 μ.χ που θεωρείται πολυμαθής ιατροφιλόσοφος Ήθελε τρεις σελίδες να τελειώσει την διάλεξη του όταν αισθάνθηκα να βγω από την αίθουσα κουρασμένος. Άλλα περίμενα να ακούσω για τον μεγάλο Αβερρόη, τις περιπέτειες του από τον Ισλαμικό δογματισμό, και την τόσο μεγάλη προσφορά στην δυτική αναγέννηση,σώζοντας και εξελίσσοντας την μεγάλη εργασία του Αριστοτέλη .Σημειωτέον ότι επί τω πλείστον από τις αραβικές μεταφράσεις στα Λατινικά έφτασαν τα έργα των αρχαίων Ελλήνων κλασικών στην Ευρώπη που έφεραν την αναγέννηση στον μέχρι τότε σκοταδιστικό μεσαίωνα.

Η λάμψη της ισλαμικής χρυσής επιστημονικής και φιλοσοφικής εποχής περίπου από το 800 μέχρι το 1200 μ.χ ήταν μια λάμψη που φώτισε την ευρωπαϊκή δύση, και μετά τον θάνατο του τελευταίου ίσως μεγάλου αντιρρησία φιλόσοφου Αβερρόη, γύρισε το Ισλάμ στον δικό του μεσαίωνα που πρέπει να δημιουργήσει σήμερα την δική του αναγέννηση, στηριζόμενη στους νόμους της φύσης, διαχωρίζοντας τον θρησκευτικό δογματισμό, όπως ανέφερε ο μεγάλος σταρ (κατά την εκτίμηση μου) της φιλοσοφικής αυτής συνάντησης Κινέζος Tu Wei-Ming.

Πιστεύω και γνωρίζω από το αλλ τζατζίρα που παρακολουθώ και διαλέξεις που έχω ακούσει ον λάιν του Tariq Ramadan,και τόσων άλλων Αράβων με άριστα αγγλικά, που θα μπορούσαν στην επόμενη συνάντηση να παρουσιάσουν την μεγάλη Ισλαμική φιλοσοφική και επιστημονική δουλειά, σαν τη συνέχεια της ελληνικής φιλοσοφίας και σαν ο βασικός κρίκος για την εξέλιξη του σύγχρονου μεγάλου δυτικού πολιτισμού, που η χρυσή εποχή του Ισλάμ δικαιούται, αναγνώριση της μεγάλης της προσφοράς σε αυτήν την εξέλιξη. Εύχομαι στην επόμενη διοργάνωση ο ισλαμικός κόσμος της διανόησης να εκπροσωπηθεί πιο σοβαρά, στηρίζοντας την πολιτική άνοιξη στις Αραβικές χώρες, και παίρνοντας θέσεις υπέρ του διαχωρισμού της σκέψης από τον θρησκευτικό δογματισμό… ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΆΓΙΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ όπως ο Καζατζάκης ο Αβερρόης η ο Αλλ Κιντι


Την επόμενη μέρα μου Παρασκευή 09/08/2013 ένιωθα πιο χαλαρά

Έφτασα πιο νωρίς από το υποτιθέμενο ραντεβού με τον όχι τόσο σημαντικό όπως υπολόγισα από την διάλεξη της δευτέρας. Κάθισα στο αμφιθέατρο όπου γινόταν γενική συνέλευση, είχαν όλοι πάρει ψηφοδέλτια, από ότι κατάλαβα προς το τέλος γινόταν ψηφοφορία για το πού θα γινόταν το επόμενο συνέδριο. Μπήκα την ώρα που με σήκωμα του χεριού, έγινε αποδεκτό να στηριχτεί η πρόταση της ινδικής αντιπροσωπίας να αρχίσει να διδάσκεται από τα δημοτικά σχολεία η φιλοσοφία.





 η εκπρόσωπος της Ρωσικής αποστολής.


Παραπονέθηκε για κάποιες απαγορεύσεις στα Ρωσικά πανεπιστήμια, και ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες, και ζήτησε συμπαράσταση και από πανεπιστήμια άλλων χωρών. Ο οργανωτής όρθιος πίσω της που πήρε τον λόγο,εξήγησε για λίγο τον λόγο που αποκλείστηκε η Τεχεράνη σαν διεκδικητής της επόμενης οργάνωσης που ήταν πρόταση της ουνέσκο αν κατάλαβα καλά.


Πήρε επίσης τον λόγο να διαμαρτυρηθεί ο οργανωτής της ομιλίας για την Ισλαμική φιλοσοφία Ιρανός Shahin Aawani.

ο Ιρανός Shahin Aawani στο βήμα
Μετά ξεκίνησαν οι προτάσεις που να γίνει το επόμενο συνέδριο, πρώτος κλήθηκε να μιλήσει σαν ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής ομάδας της Βραζιλίας!! που δεν ήταν άλλος από τον κύριο,που θα μου έδινε την συνέντευξη στις 1 την ίδια μέρα.

Έκανε με άνεση την ομιλία δείχνοντας τις ομορφιές του Ρίο ντε Τζανέιρο αφήνοντας και ένα μικρό εντυπάκι με φανταστικές φωτογραφίες της Βραζιλίας
Ο κ.Jean-Yves Beziau στο βήμα







.Μετά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κινεζικής αντιπροσωπίας <<ο σούπερ σταρ >> όπως προανέφερα κ. Tu Wei-Ming
κάνοντας μια Δημοκρατική παρουσίαση των νεότερων συνεργατών του, χωρίς να σκεφτεί καθόλου να μονοπωλήσει τον χρόνο, με αυτόν τον τρόπο, και όχι μόνο, κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις
ο σούπερ σταρ της συνάντησης κ.Tu Wei-Ming



.

Στις μία πάρα πέντε και ενώ πίστευα ότι μάλλον το Πεκίνο θα κέρδιζε την επιλογή για το επόμενο συνέδριο, ανέβηκα για να είμαι συνεπής στο ραντεβού μου, που άρχισα να αμφιβάλω ότι το δικαιούμουν από ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο της διοργάνωσης, και σε ένα τέτοιο σημείο εκλογικής αναμέτρησης.
Ήρθε για λίγο και μου είπε ότι θα μου έδινε λίγο χρόνο γύρω στις δύο. Κάθισα δίπλα στο μπαρ και σκέφτηκα την βιντεοσκόπηση που προσπαθώ τελευταία να μάθω να ανεβάζω βίντεο στο σάιτ μου. Έστησα την κάμερα να μας βλέπει από το τρίτο χαμηλό σκαμπό και άρχισα να διαβάζω τις ερωτήσεις.
Ο πάγκος με τα βιβλία της Βραζιλίας που θα συναντιόμαστε ήταν δίπλα στο μπαρ. Σηκώθηκα στις δύο, στις δύο και τέταρτο, και μισή, σκέφτηκα ότι ο προηγούμενος που μου έδωσε μια συνέντευξη ήταν βασικός του βοηθός, και ίσως ήταν περιττό να περιμένω.

Σκέφτηκα ότι έπρεπε να κλείσω την προσπάθεια για δημοσιογραφική έρευνα ως εδώ. Έτσι τελείωσε η διαδρομή μου καταλήγοντας να ελπίζω ότι η προσπάθεια των φιλοσοφικών συναντήσεων θα ευοδωθεί, αν όχι να διοικείται η πόλις από φιλόσοφους όπως πρότεινε ο Πλάτων, να πετύχουν να θεωρηθούν τα θρησκευτικά δόγματα φιλοσοφικές σχολές, και οι δημιουργοί τους αντί θεοί και προφήτες μεγάλοι φιλόσοφοι της κοινωνιολογίας .Και να αρχίσει σε όλα τα σχολεία να διδάσκεται η ιστορία της φιλοσοφίας και όλων των θρησκειών, σαν φιλοσοφίες που πρέπει να διαβάζονται από όλους.
Και στον Ισλαμικό κόσμο που χρειάζεται να ζήσει την αναγέννηση του, στην ανατρεπτική άνοιξη που ζει, και να αποδεχτεί την δημοκρατία, και την απόλυτη ισότητα των γυναικών, σαν πιο πετυχημένη Φιλοσοφική πρόταση διακυβέρνησης από την Σαρία.
 Για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον στον πλανήτη μας.