Την Κυριακή 04/08/2013 το πρωί, ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης που κοντά του έμαθα κάποια βασικά στα δωρεάν σεμινάρια δημοσιογραφίας, που γίνονται στην Ακαδημία του Πλάτωνα ανέβασε την πληροφορία ότι ξεκίνησε το συνέδριο της Φιλοσοφίας στην Αθήνα. Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου με απασχολούσε να αντιληφθώ τι ακριβώς θα γινόταν και κατά πόσο θα μπορούσα να συμμετάσχω η να προσφέρω σαν εθελοντής. Και είχα στείλει στην γραμματεία από το site μου www.thatlight.org το θέμα ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Υ ΓΙΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ –ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ.
Είπα μέσα μου ότι αντί για παραλία και ρακέτες ας ασχοληθώ να πλησιάσω και να καταγράψω ότι μπορέσω για το συνέδριο. Κάποιος νεαρός στην ρεσεψιόν ενδιαφέρθηκε να πάρω το μπλε κορδόνι με το όνομα μου, και έγινα ένας από τους συμμετέχοντες. Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 8 με την καρτελίτσα πήρα το εισιτήριο και στο Ηρώδειο, για την τελετή έναρξης. Πάρα πολλοί ξένοι και το θέατρο σχεδόν σε απόλυτη πληρότητα.
Στο Ηρώδειο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οι εικόνες των σκιών φωτός, εδώ φαίνεται ο κόκκινος ήλιος,
Ηρώδειο μια σκιά του φωτός |
Ηρώδειο στο βάθος η ορχήστρα |
συνεδρίου.
Δεν έβγαλα πολλές φωτογραφίες καθότι μια κοπελιά όχι εθελοντής (γιατί την ρώτησα) αλλά υπάλληλος, με ενημέρωσε ότι απαγορεύεται, και προσωπικά συμμορφώθηκα. Κάτι που δεν έκαναν όλοι οι πολίτες και αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά της κοπελιάς, που ενώ ενημέρωνε για την απαγόρευση, μόλις γύριζε την πλάτη κάποιοι φωτογράφιζαν γελώντας. Αυτή η ασέβεια στους κανόνες και τα γιουχαΐσματα στον υπουργό με έκαναν να ρωτήσω στην έξοδο αν κόπηκαν και εισιτήρια σε ανθρώπους εκτός των συμμετεχόντων στο συνέδριο, και αισθάνθηκα άβολα όταν μου είπαν ότι ήταν αποκλειστικά άνθρωποι του συνεδρίου!! Από τις νταλίκες και τα γήπεδα μέχρι τα πανεπιστημιακά έδρανα μια από τα ίδια σκέφτηκα.
o Alexandre costa-στην διάλεξη
|
Όταν μπήκα μιλούσε ο Alexandre costa-Leite
ο Γερμανός Stefan Schneider |
μετά μίλησε ο Γερμανός StefanSchneider
Για την τρίτη είχαν προγραμματιστεί 147 διαλέξεις!! Προσπάθησα να βρω την ομάδα που παρακολούθησα την Δευτέρα, για να τους αναφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες, και σε συνέντευξη να τους κάνω να τοποθετηθούν. Ρώτησα μήπως μπορούσα να τους βρω από την ρεσεψιόν, μου είπαν ότι ο μόνος τρόπος να τους αναζητήσω είναι μέσω συμπατριωτών τους στον χώρο της φιλοσοφικής σχολής. Στο 825 με πολλούς Τούρκους συμμετέχοντες, πήγα να ακούσω ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ. Στην είσοδο είχε σημείωμα ότι θα γινόταν στο 435 του 4ου ορόφου
Ινδός φιλόσοφος στα γεγονότα του αιώνα μας. |
Τελειώνοντας στην είσοδο του ορόφου είδα μπροστά μου να συνομιλούν o Alexandre costa-leite με τον οργανωτή από ότι είδα στο περιοδικό Jean- Yves Beziau .. τους είπα στα γρήγορα την ιστορία μου άφησα το περιοδικό μου <<ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΦΩΣ>> και τους ζήτησα μια συνέντευξη.
Πάρα πολύς ο κόσμος που έβγαινε από το αμφιθέατρο, σκέφτηκα ότι άργησε να τελειώσει η προηγούμενη διάλεξη, και μπήκα και κάθισα στις πρώτες θέσεις να παρακολουθήσω την διάλεξη για τον Μαιμονίδη.
Είπε για την περίπτωση μου οτι δεν είναι διευκρινισμένο ακόμα επιστημονικά και μένει ένα μυστήριο,Ενώ ο Γερμανός συνάδελφος του Stefan Schneider που αναφέρθηκε στο θέμα <δυναμικές και Δημιουργικές εικόνες της φαντασίας>. είχε πει, ότι η φαντασία συλλαμβάνει εικόνες που θα μπορούσε να γίνουν δημιουργικές αφετηρίες για κάποιους.
το κεντρικό αμφιθέατρο |
Την άλλη μέρα πέμπτη έφτασα πιο νωρίς να απολαύσω την άλλη εκ των τριών επιλεγμένων ομιλία για τον Kierkegaard μπήκα στο αμφιθέατρο και πρόλαβα για λίγο την προηγούμενη διάλεξη με θέμα, η τρέχουσα τάση στην επιστημολογία. μπήκα στο τέλος της ομιλίας του Jason Stanley (USA)μου έμειναν κάποιες εκφράσεις όπως δεν υπάρχει άλλη επιστημολογία από την κοινωνική όπου υπάρχει η αξία της γνώσης, και η αξία της πίστης
ο ομιλητής Jason Stanley και δεξιά του όπως βλέπουμε ο Pascal Engel |
Ο επόμενος ομιλητής Pascal Engel έκανε μια εκπληκτική ομιλία συγκράτησα μια αλήθεια που άκουσα, ότι πιστεύουμε κάτι χωρίς να έχουμε ακριβή γνώση, το γνωστό μας θεολογικό <<πίστευε και μη ερεύνα>> που έχει μείνει ακόμα και σήμερα σχεδόν, ένα κοινωνικό δεδομένο.
Και αμέσως μετά το δεύτερο θέμα από τα τρία επιλεγμένα Kierkegaard .
Τις ιστορίες των τριών μεγάλων φιλοσόφων τις είχα διαβάσει όπως συνηθίζω τελευταία, κατεβάζοντας στα αγγλικά με την βοήθεια ενός λεξικού κείμενα από το ιντερνέτ, και μου είχε μείνει μια ιδέα για την ιστορία του φιλόσοφου που εναντιώθηκε τότε στην συντηρητική χριστιανική Δανία του 1850. Την διεύθυνση της διάλεξης είχε η κ. pia Seltoft με βασικό ομιλητή τον κ. Peter Kemp και οι δύο Δανοί.
ο ομιλητής κ. Peter Kemp όρθιος και στο κέντρο η κ. pia Seltoft |
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στην έννοια της αγάπης όπως την υποστήριζε ο φιλόσοφος ,ότι υφίσταται μεταξύ εραστών και οικογένειας και όχι κοινωνίας, και ότι όπως παρουσίασε τις θέσεις του σκανδάλισε την εκκλησία. Μετά το πέρας της διάλεξης, ισχυρές παρουσίες πήγαν στο βήμα, με διάθεση να πουν κάτι παραπάνω για τον μεγάλο φιλόσοφο, μεταξύ αυτών και ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χαμπερμας, που έμεινε πολύ χρόνο σαν να υποδείκνυε θέματα για τον φιλόσοφο που δεν αναφέρθηκαν.
αριστερά ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χαμπερμας |
ο Κινέζος φιλόσοφος ο Tu Wei-Ming κάνει την ερώτηση του. |
Πιο πολύ θετική εντύπωση μου έκανε ένας Κινέζος φιλόσοφος ο Tu Wei-Ming ο οποίος έκανε την εξής μεγάλη ερώτηση <<γιατί ενώ η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, όπως και η κομφουκιανική και ινδουιστική στηρίζονται στην φύση, η δυτική φιλοσοφία αναφέρεται στα θρησκευτικά δόγματα?>>, φέρνοντας τον ομιλητή στην δύσκολη θέση να ομολογήσει -δείχνει να έχετε δίκιο, δεν ξέρω τι να απαντήσω. Την ερώτηση χειροκροτήσαμε έντονα και δίνοντας το περιοδικάκι μου στον κ. καθηγητή με τα άψογα σε προφορά αγγλικά του, μου έκανε την τιμή να βγει μια φωτογραφία και μαζί μου.
με τον μεγάλο φιλόσοφο Tu Wei-Ming |
Ο επόμενος μεγάλος μου φιλόσοφος από τους τρεις επιλεγμένους ο Αριστοτελικός Αβερρόης, δεν τον είδα να αναφέρεται κάπου σε κάποια επόμενη διάλεξη στο αμφιθέατρο. Επιμένοντας στο ευρετήριο βρήκα κάπου στην αίθουσα 827 του 8ου ορόφου, μια ώρα αργότερα την ίδια μέρα. Είπα θα μείνω να δω τι ακριβώς θα λεχθεί για αυτόν τον γίγαντα της Αριστοτελικής μελέτης, και ανάλυσης. Μου φάνηκε ότι επιλέχτηκαν αυστηρά ισλαμικά πανεπιστήμια με πιθανή λογοκρισία για το τι θα αναφερθεί.
ο Anvar Nyaz metov αριστερά, δεξιά του ο ιρανός Shahin Aawani |
Ο δεύτερος ομιλητής Yusef waghid από την νότια Αφρική έδειχνε μια άνεση στην αγγλική ρητορική του, που η προφορά του δεν ήταν εύκολα κατανοητή τουλάχιστον για μένα. Αναφέρθηκε περισσότερο για την Αραβική άνοιξη προστατεύοντας αν κατάλαβα καλά την ισλαμική πολιτική σαρία
Ο Yusef waghid από την νότια Αφρική αριστερά δίπλα στον Ιρανό |
. Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ιρανός που διεύθυνε.Είχε προετοιμάσει σοβαρή ομιλία με ευκολοκατανόητη αγγλική προφορά, ανέφερε πάρα πολλούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, έδειχνε πολύ διαβασμένος γύρω από την παγκόσμια φιλοσοφία έφτασε στον επίσης μεγάλο Avicenna Ιρανό στην καταγωγή, μια ευφυία επίσης του 980 μέχρι 1037 μ.χ που θεωρείται πολυμαθής ιατροφιλόσοφος Ήθελε τρεις σελίδες να τελειώσει την διάλεξη του όταν αισθάνθηκα να βγω από την αίθουσα κουρασμένος. Άλλα περίμενα να ακούσω για τον μεγάλο Αβερρόη, τις περιπέτειες του από τον Ισλαμικό δογματισμό, και την τόσο μεγάλη προσφορά στην δυτική αναγέννηση,σώζοντας και εξελίσσοντας την μεγάλη εργασία του Αριστοτέλη .Σημειωτέον ότι επί τω πλείστον από τις αραβικές μεταφράσεις στα Λατινικά έφτασαν τα έργα των αρχαίων Ελλήνων κλασικών στην Ευρώπη που έφεραν την αναγέννηση στον μέχρι τότε σκοταδιστικό μεσαίωνα.
Πιστεύω και γνωρίζω από το αλλ τζατζίρα που παρακολουθώ και διαλέξεις που έχω ακούσει ον λάιν του Tariq Ramadan,και τόσων άλλων Αράβων με άριστα αγγλικά, που θα μπορούσαν στην επόμενη συνάντηση να παρουσιάσουν την μεγάλη Ισλαμική φιλοσοφική και επιστημονική δουλειά, σαν τη συνέχεια της ελληνικής φιλοσοφίας και σαν ο βασικός κρίκος για την εξέλιξη του σύγχρονου μεγάλου δυτικού πολιτισμού, που η χρυσή εποχή του Ισλάμ δικαιούται, αναγνώριση της μεγάλης της προσφοράς σε αυτήν την εξέλιξη. Εύχομαι στην επόμενη διοργάνωση ο ισλαμικός κόσμος της διανόησης να εκπροσωπηθεί πιο σοβαρά, στηρίζοντας την πολιτική άνοιξη στις Αραβικές χώρες, και παίρνοντας θέσεις υπέρ του διαχωρισμού της σκέψης από τον θρησκευτικό δογματισμό… ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΆΓΙΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ όπως ο Καζατζάκης ο Αβερρόης η ο Αλλ Κιντι
Την επόμενη μέρα μου Παρασκευή 09/08/2013 ένιωθα πιο χαλαρά
Έφτασα πιο νωρίς από το υποτιθέμενο ραντεβού με τον όχι τόσο σημαντικό όπως υπολόγισα από την διάλεξη της δευτέρας. Κάθισα στο αμφιθέατρο όπου γινόταν γενική συνέλευση, είχαν όλοι πάρει ψηφοδέλτια, από ότι κατάλαβα προς το τέλος γινόταν ψηφοφορία για το πού θα γινόταν το επόμενο συνέδριο. Μπήκα την ώρα που με σήκωμα του χεριού, έγινε αποδεκτό να στηριχτεί η πρόταση της ινδικής αντιπροσωπίας να αρχίσει να διδάσκεται από τα δημοτικά σχολεία η φιλοσοφία.
η εκπρόσωπος της Ρωσικής αποστολής.
Παραπονέθηκε για κάποιες απαγορεύσεις στα Ρωσικά πανεπιστήμια, και ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν διαμαρτυρίες, και ζήτησε συμπαράσταση και από πανεπιστήμια άλλων χωρών. Ο οργανωτής όρθιος πίσω της που πήρε τον λόγο,εξήγησε για λίγο τον λόγο που αποκλείστηκε η Τεχεράνη σαν διεκδικητής της επόμενης οργάνωσης που ήταν πρόταση της ουνέσκο αν κατάλαβα καλά.
Πήρε επίσης τον λόγο να διαμαρτυρηθεί ο οργανωτής της ομιλίας για την Ισλαμική φιλοσοφία Ιρανός Shahin Aawani.
ο Ιρανός Shahin Aawani στο βήμα |
Έκανε με άνεση την ομιλία δείχνοντας τις ομορφιές του Ρίο ντε Τζανέιρο αφήνοντας και ένα μικρό εντυπάκι με φανταστικές φωτογραφίες της Βραζιλίας
Ο κ.Jean-Yves Beziau στο βήμα |
.Μετά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κινεζικής αντιπροσωπίας <<ο σούπερ σταρ >> όπως προανέφερα κ. Tu Wei-Ming
κάνοντας μια Δημοκρατική παρουσίαση των νεότερων συνεργατών του, χωρίς να σκεφτεί καθόλου να μονοπωλήσει τον χρόνο, με αυτόν τον τρόπο, και όχι μόνο, κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις
ο σούπερ σταρ της συνάντησης κ.Tu Wei-Ming |
.
Ήρθε για λίγο και μου είπε ότι θα μου έδινε λίγο χρόνο γύρω στις δύο. Κάθισα δίπλα στο μπαρ και σκέφτηκα την βιντεοσκόπηση που προσπαθώ τελευταία να μάθω να ανεβάζω βίντεο στο σάιτ μου. Έστησα την κάμερα να μας βλέπει από το τρίτο χαμηλό σκαμπό και άρχισα να διαβάζω τις ερωτήσεις.
Ο πάγκος με τα βιβλία της Βραζιλίας που θα συναντιόμαστε ήταν δίπλα στο μπαρ. Σηκώθηκα στις δύο, στις δύο και τέταρτο, και μισή, σκέφτηκα ότι ο προηγούμενος που μου έδωσε μια συνέντευξη ήταν βασικός του βοηθός, και ίσως ήταν περιττό να περιμένω.
Και στον Ισλαμικό κόσμο που χρειάζεται να ζήσει την αναγέννηση του, στην ανατρεπτική άνοιξη που ζει, και να αποδεχτεί την δημοκρατία, και την απόλυτη ισότητα των γυναικών, σαν πιο πετυχημένη Φιλοσοφική πρόταση διακυβέρνησης από την Σαρία.
Για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον στον πλανήτη μας.