Συζητώντας για ανάπτυξη και ρομα, με τον υποψηφίο Δημάρχ ο Δ. Τσουμπρή





Με κύριο Τσουμπρή  Δημήτρη 
1)Κύριε Τσουμπρή  όπως εγώ, έτσι πιστεύω και οι περισσότεροι ψηφοφόροι της γειτονιάς ξέρουν λίγα για το βιογραφικός σας. Θα μας πείτε κάτι για την πορεία σας και για τα πεπραγμένα στην θητεία σας στην εργασία και στα κοινά?
Εγώ έχω δώσει το βιογραφικό στην Δημοσιότητα πρόερχομαι απο το μέταλο,ήμουνα μεταλεργάτης για 40 χρόνια, συνδικαλιστής γύρω στα 35 χρόνια, συνδικαλιστής στο συνδικάτου μετάλου Αθήνας, στην ομοσπονδία μετάλου γενικός γραματέας, και είχα την ευθύνη των δυνάμεων του Πάμε στο μέταλο για 15 χρόνια, ήμουνα στο ΔΣ του ταμείου μετάλου για 15 χρόνια, ήμουνα εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ζεφυρίου 2006 εως το 2010 και δημοτικός σύμβουλος αυτήν την περίοδο 2010με 2014 .
2)Μεσω του διαδικτύου ,πρότεινα στον νυν Δήμαρχο να στηρίξει ένα ΜΚΟ που θα με ενδιέφερε και εμένα να δραστηριοποιηθώ,  στην μετατροπή των κλαδεμάτων σε ρεύμα, και ιδιαίτερα με την παιδεία των Ρομα, εσείς θα εμπιστευόσαστε ένα τέτοιο ΜΚΟ μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Τελευταία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις φάνηκαν πολλά πράγματα που είναι αρνητικά, εμείς σαν ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι μια εφεύρεση της ευρωπαικής ένωσης, που στόχους της είναι να κτηπήσει το εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις των εργαζόμενων, και ιδιαίτερα με αυτά που βγήκαν στην δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα φάνηκε ξεκάθαρα, οτι οι ΜΚΟ είναι μόνο να ξεκοκαλίζουν κρατικό χρήμα.

3)Εξω, εννοώ στο εξωτερικό λειτουργεί με επιτυχία ο θεσμός ΜΚΟ (κοινωνική επιχείρηση) στην Ελλάδα και αυτό υστερεί, προσωπικά εσείς το εμπιστευόσαστε, σαν έναν πιο αποκεντρωμένο οργανισμό, που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα με εθελοντισμό?
Νομίζω ότι απαντήσαμε στην προηγούμενη ερώτηση, είπαμε οτι είναι δημιούργημα της ευρωπαικής ένωσης, αφου είναι χρηματοδοτούμενες απο το κράτος, ως εκτούτου το ΜΚΟ στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν κολάει.
4)Τελευταία παρακολουθώντας τα δρώμενα της γειτονιάς, βλέπω τις παρουσίες και δαπάνες των δημάρχων, μόνο σε πολιτιστικά  εκκλησιαστικά, η αθλητικά θέματα, και καμιά αναφορά σε αναπτυξιακά θέματα. Εσάς  πόσο σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη?.
Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, αλλά το θέμα είναι πιός θα κάνει την ανάπτυξη, για να κάνεις ανάπτυξη σημαίνει οτι πρέπει να διαθέσεις χρήμα, οι δήμαρχοι δεν διεκδικούν κονδύλια απο το κράτος ουτε καν αυτά που έχουν παρακρατηθεί, που σαν ΚΚΕ τα υπολογίζουμε γύρω στα 12 δισεκατομύρια και βάζουν πλάτη οι δήμαρχοι που υποστηρίζοντε απο τοΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ.και τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεράσει το κράτος τις δυσκολίες  που περνάει η χώρα μας με την κρίση. Πιστεύουμε οτι ανάπτυξη πρός ώφελος των εργαζόμενων, θα κάνει και μια δημοτική αρχή που θα στηρίζεται από άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, αλλά και σε μια άλλη εξουσία, μια ανάπτυξη που θα είναι πρός ώφελος των εργαζόμενων και του Ελληνικού λαού.

5) Στην γειτονιά από χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνει ένα ΒΕΠΕ στο οποίο δίνονται άδειες από το υπουργείο βιομηχανίας, χωρίς να έχει συσταθεί ο ανάλογος φορέας και είναι στον αέρα, πως σκεφτόσαστε να το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε?

Το Βιοπα λειτουργεί αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα, ο φορέας δεν έχει λειτουργήσει και μεις αν θα γίνουμε διοίκηση αύριο πρέπει να δημιουργθεί ο φορέας, και το βιοτεχνικό πάρκο πρέπει να λετουργήσει κάτι που θα είναι χρίσημο και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στον ΒΙΟΠΑ.
6)Την μεγάλη Δευτέρα του 1997, σε μια ομιλία μου στον δήμο πρότεινα να γίνει μια δημοτική τράπεζα, με ασφάλειες, και με μια μινι κεφαλαιαγορά, που θα μπορούσε να προσφέρει στην ανάπτυξη, πως εκτιμάται  την πρόταση μου?
Με την κρίση που υπάρχει σήμερα και στο τραπεζιτικό σύστημα, δεν νομίζω οτι μπορεί να σταθεί μια τράπεζα,μια τράπεζα για να σταθεί στα πόδια της σήμερα είναι δύσκολο ,ήδη μεγάλες τράπεζες και με αφορμή την κρίση συνενόνοντε μεταξύ τους, για να μπορεί να αντέξουν,γιατί  έχουν μεγάλο ανταγωνισμό, και δεν νομίζω οτι μπορεί να σταθεί μια τέτοια τράπεζα.Πολλές τέτοιες τράπεζες τις σάρωσε η κρίση, η τις ανάγκασε να συνχωνευτούν με άλλες, το ίδιο θα συμβεί στο μέλλον και με τις μικρότερες τράπεζες.
7)πρόσφατα με επιστολή μου, στον νύν δήμαρχο πρότεινα να ξεκινήσει τον φορέα ΒΕΠΕ ,που θα μπορούσε αντί για ένα πολυτελές κτήριο διοικητήριο, να ξεκινήσει με ενα δημοτικό κεφάλαιο σε μια προεξοφλητική θυρίδα ,της οποίας τα θετικά αποτελέσματα (αν υπήρχαν) θα πήγαιναν σε έργα υποδομής που λείπουν απο το ΒΕΠΕ, και το ουσιαστικότερο θα είχε μια λεπτομερή εικόνα των δυνατοτήτων των βιοτεχνών, εσείς πως το εκτιμάτε?
-Η διοίκηση στην προηγούμενη τριετία δεν έκανε στοιχειώδη έργα, πόσο μάλλον να φτάσει στο βιοτεχνικό πάρκο να κάνει εκεί αναπτυξιακά έργα, δεν είχε αναπτυξιακή δυνατότητα να κάνει τα  στοιχειώδη έργα, ακόμα και στο πάρκο πόλις δεν έκοψε τα χόρτα με αποτέλεσμα και σκουπιδαριό να γίνει, και να καούνε και τα μισά πέυκα που υπήρχανε μέσα στο πάρκο. 
 8)Σε σχέση με την παιδεία των Ρομα έγινε ένα σχολείο για τους Ρομα που έγεινε μάλλον απο  την προηγούμενη  θητεία με ένα πολυτελές κτήριο, που δεν λειτούργησε ποτέ, και αντ’αυτού καταστράφηκε, Εσείς τι έχετε κατά νου να κάνετε?
Η παιδεία των ρομά είναι ένα πολιτικό θέμα, και πιστεύω οτι πρότιστα η πολιτεία πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα να στηρίξει την παιδεία των ρομα, στα προηγούμενα χρόνια αντί να κάνει κάτι τέτοιο λειτουργούσε σε αντίθετη κατέυθηνση.Τα επιδόματα που δινόντουσαν αντι να τα δώσει στους γονείς των ρομά στο τέλλος της σχολικής περιόδου, τα έδινε στην αρχή της σχολικής περιόδου, όπου πολλά παιδιά μετά το επίδομα σταματούσαν το σχολείο.Για να αλλάξουν οι συμπεριφορές και στην κοινώτητα των ρομα βασικό εργαλείο είναι η παιδεία.Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να βάλουνε βάρος στην παιδεία των ρομα, και όχι κάθε τόσο να βάζουν τους ρομα στο χέρι εξαγοράζοντας τις ψήφους τους.
9)προτείναμε στον Δήμαρχο άμεσα αφού κλείσει η τροφοδοσία βόθρου στον χώρο του σχολείου, να δαπανηθεί ενα μικρό ποσό για την τοποθεσία κάδου, να δοκιμάσουμε ένα μεικτό εθελοντισμό για τον καθαρισμό του σχολείου ΕΔΩ καιΤΩΡΑ, το στηρίζετε?
Με εθελοντισμό είναι μια μεγάλη κουβέντα, πάντως έχει ικανό προσωπικό και ο δήμος να φτιάξει αυτό το σχολείο, και άλλα κτήρια δημοτικά που έχουν ριμάξει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εργαζόμενοι του Δήμου που μπορεί να λύσουν αυτά τα προβλήματα, και άλλα παρόμοια προβλήματα, διότι δεν υπάρχει καμία φύλαξη και έχουμε κα. 
10) Ο πρόεδρος του συλλόγου ρομα <<Μέγας Αλέξανδρος>> κ.Μαρίνος Λιακόπουλος έδειξε να συμφώνησε, σε μια πρόταση μου για ένα μεικτό ΜΚΟ, και για ένα κοινό μεικτό γλέντι στην αυλή του σπιτιού του, που είναι κοντά στο σχολείο θα ερχόσαστε να πείτε κάτι σε αυτούς τους πολίτες, και να συνδιασκεδάσουμε?
Δεν έχω αντίρηση να πω κάτι και σε αυτούς τους πολίτες, αλλά έχω μια κακιά εμπειρία και σε αυτό το θέμα, οι πρόεδροι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα ξεκοκαλίσουνε κάποια κονδύλια ήτοι απο την ευρωπαική ένωση, ήτε απο την κυβέρνηση, και δεν μπαίνουνε σε καμία διαδικασία στο πως θα βοηθήσουνε την φυλή τους, να λύσουνε στοιχειόδη προβλήματα, δεν υπάρχει καθόλου στην σκέψη τους τέτοιο πράγμα.
11)Μετα τον καθαρισμό του σχολείου και την μερική του επισκευή θα μπορούσε στο χώρο τις Κυριακές το πρωί να γίνονται κάποιες συζητήσεις με τους πολίτες Ρομα, σε ένα μεικτό πανελ, για τα θέματα της παραβατικότητας, της παιδείας και της κουλτούρας, πως το βλέπετε?
Δεν είναι κακό αυτό μπορεί να γίνει κουβέντα, μα πρέπει και οι ρομα να παλέψουνε, και να μην σκέφτοντε κάθε στιγμή πόσα θα πάρουνε για να οδηγούντε στις κάλπες, αλλά να παλέψουν να κάνουν καλήτερη ποιότητα ζωής στις γειτωνιές που μένουνε
12)Προτείναμε στον Δήμαρχο αντί ακριβής επισκευής στο σχολείο να γίνει μια πρόχειρη επισκευή να αρχίσουν σε δύο αίθουσες στην μια παιδεία για νήπια και στην άλλη για τις μητέρες τους. Το υπόλοιπο δε της εγκριθείσας δαπάνης να γίνει μετατροπή κλαδεμάτων σε ρεύμα που τα εισοδήματα του, να πηγαίνουν  στην παιδεία και επικοινωνία με τους Ρομα εμείς το βλέπουμε μέσω ενός ΜΚΟ. Πως το εκτιμάται?
Είπαμε παραπάνω οτι είμαστε αντίθετοι με τις ΜΚΟ, είμαστε αντίθετοι με τις μονάδες που κάνουν βιομάζα, γιατί τέτοιες μονάδες θα δημιουργήσουν περισσότερη ρύπανση στην περιοχή μας, η οποία πολύ ρυπαίνεται απο την χωματερή και απο άλλες μονάδες τέτοιες
Στο διάλογο ανέφερα στον κ. τσουμπρή κάτι που είπα σε εναν πρώην δήμαρχο κερατέας που συναντήθηκα τελευταία, οτι παλιότερα στα χωριά είχαμε τις τουαλέτες μας 100 μέτρα απο το σπίτι,και τώρα το πρώτο στοιχείο πολιτισμού που έχουμε να επιδείξουμε σε έναν επισκέπτη είναι οι καθαρές τουαλέτες μέσα στο σπίτι.Και οτι στην Δανία και στις άλλες σκανδυναβικές χώρες τα εργοστάσια μετατροπής σκουπιδιών σε ρεύμα, είναι σχεδόν μέσα στην πόλη.

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας οι σκέψεις σας θα μεταφερθούν στους πολίτες ,
Ελπίζω να μας δώσετε μια άλλη συνέντευξη στο μέλλον για ερωτήσεις μου στο που δαπανούνται αυτά τα τεράστια ποσά των εκατομμυρίων ευρό, που ακούγονται, που εγώ ενας μικρός επιχειρηματίας με πείρα, αδυνατώ να αντιληφθώ, πόσο μάλλον πιο άπειροι συμπολίτες μας, και είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε οι πολίτες πως αναλώνονται οι θυσίες μας.

Ευχαριστώ και εγώ.....