ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ --ΒΑΤΕΡΛΟ ....ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΈΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ !




Συγκρίνοντας την ανακύκλωση στην Ελλάδα στην Αλβανία και στην Ν.Υ   .Βρήκα οτι  είμαστε πίσω απο την Αλβανία, και οτι η ανακύκλωση της ΝΥ είναι η πιο κατάλληλη, και θα πρέπει να προωθηθεί  από τις αρμόδιες αρχές και  τους Δήμους μας.



ο
                                             Ανακύκλωση στα Τίρανα.
Κάποιος ελεύθερα εργαζόμενος  επιβιώνει συγκεντρώνοντας σε μεγάλη σακούλα πλαστικά μπουκάλια που τα βγάζει από τους κάδους,  βάζει τα καπάκια σε άλλη σακουλίτσα, γιατί είναι διαφορετικό υλικό,και με το ποδηλατάκι σαν μίνι φορτηγάκι τα μεταφέρει σε κάποιον χώρο που κάνουν συμπ'ιεση.Θα μπορούσε  αντί να κάνει βουτιές στους ντενεκέδες οι πολίτες να τα αφήνουν έξω από τους κάδους.
 
                     Ανακύκλωση στην Ν.Υ

Στην ΝΥ οι πολίτες τα αφήνουν σε λευκές σακούλες τα ανακυκλώσιμα και σε μαύρες τα τροφικά κάνουν πολύ πιο σοβαρή δουλειά στην πηγή. Βάζοντας ο δήμος  βαριά πρόστιμα σε εκείνους  που δεν σέβονται τους κανόνες.
 
   Στις 28/01/2014 μίλησα με κάποιον κύριο που ασχολείται με την ανακύκλωση δέχτηκε να φωτογραφηθεί και δεν θέλησε να βάλω το όνομα του .Έδειξε να ανησυχεί ότι υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα γύρω από την ανακύκλωση, που πιθανόν να μην θέλουν και μου έδωσε ονόματα και υπηρεσίες που θα τα αναζητήσω να πάρω πληροφορίες, και να ενημερώσω τι ακριβώς συμβαίνει .
Μου ανέφερε ότι τα τέλη ανακύκλωσης που πληρώνει ο Ελληνικός λαός είναι 35-40 εκ.ευρώ τον χρόνο! 
Ο κ. της φωτογραφίας  κάνει την πιο σοβαρή ανακύκλωση που έχω δει  μέχρι τώρα, στο εργοστάσιο του που κάνει κόκκους, για την βιομηχανία σε πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλαίνιο  και τα περισσότερα βαριά πλαστικά από καρέκλες τελάρα η προφυλακτήρες του τα προωθούν Ρομα.   Την μεγάλη ωφελιμότητα των επιδοτήσεων μάλλον την έχει η εταιρία των μπλέ κάδων και τα εργοστάσια  ΕΠΑΝΑ. προσπάθησα να δω τι προσφέρουν και σίγουρα δεν ενθουσιάστηκα.
Η ιδέα ήταν πολύ καλή και προχωρημένη, κάδοι ανακύκλωσης και οι δήμοι μάλλον, με τα ειδεικά αυτοκίνητα που τους προσφέρει η εταιρία κάδων, τα πάνε στα ΕΠΑΝΑ η πράξη όμως......
ΟΤΑΝ ΟΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΈΧΕΙ  που  ατυχώς  ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στο ανακύκλωση στο σπίτι τα αποτελέσματα είναι μάλλον απελπιστικά.
                         Με τον υπεύθυνο του εργοστασίου στο ΕΠΑΝΑ ( watt) στο Κορωπί 
Μετά την αποτυχία μου να δώ στο Ε Π Α Ν Α  της γειτονιάς που λόγω πυρκαγιάς δεν λειτουργεί. 
Πήρα τηλέφωνο και με διάθεση ενημέρωσης με δέχτηκαν στο δεύτερο εργοστάσιο της αττικής αυτό των Σπάτων.Ο κ. Βαρελάς Γιώργος που φαινόμαστε στο γραφείο της εταιρίας μου εξήγησε κάποια πράγματα, και μου έκανε μια περιοδεία στον χώρο του εργοστασίου, που δεν θέλησε να βγάλω φωτογραφίες.Τα συμπεράσματα μου είναι ότι δεν προσφέρει η ιδέα γιατί δεν γίνεται ανακύκλωση στον κάδο, μου θύμησε πιο πολύ το ΕΜΑΚ της κάποιας κομποστοποίησης, στο ΧΥΤΑ ανω ΛΙΟΣΙΩΝ σε μικρογραφία, και έβγαιναν πολλά υλικά που έπρεπε αφου πακεταριστούν να πάνε για ταφή στα σκουπίδια!! και η περισσότερη διαλογή γινόταν απο τα χέρια των εργαζομένων.
Μου είπε οτι οι περιπλανόμενοι που παίρνουν απο τους κάδους ανακύκλωσης υλικά παρανομούν! και σε αυτό διαφωνώ.
Έχω εκτιμήσει οτι πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση στο σπίτι σε δύο μεγάλες σακούλες άσπρες  που θα δίνει ο δήμος η μια εταιρεία που θα τα υποδέχεται στην πορεία .Στην μία που θα έχει ένα μεγάλο Χ (χαρτιά) να μπαίνουν μόνο χαρτιά και στην άλλη που θα έχει ένα μεγάλο Π(πλαστικά) απο σακούλες μπουκάλια και σε μικρές σακούλες τα καπάκια τα γυάλινα τα αλουμίνια, και τα τενεκεδάκια.  ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ. Η δε μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων για την ανακύκλωση να δίνεται στις νοικοκυρές που ανακυκλώνουν στο σπίτι και την στιγμή που τα παραδίδουν για  συμπίεση να παίρνουν ανα σακούλα ένα οικονομικό αντίτιμο.Για  κάποιους που μαζεύουν ανακυκλώσιμα μέσα απο τους κάδους ΜΌΝΟ ΠΑΡΆΝΟΜΟΙ δεν θα έπρεπε να είναι..
                                                      ΜΆΛΛΟΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ πρέπει να γίνουν.