ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ και πρoτάσεις

Με τον πρόεδρο κ. Μαρίνο Λιακόπουλο υπό το 
βλέμμα του Βαγγέλη που εργάζεται για τον 
πρόεδρο και με την σύζυγο του Τετα που είναι πάντα 
στα γραφεία του συλλόγους
Είχα φανταστεί οτι στις 12 θα είχε ετοιμάσει ο σύλλογος το πανελ θα είχαν έλθει πολλοί πολίτες από όλες τις παρατάξεις και μετά την συζήτηση θα ξεκινούσε η διασκέδαση.Ο κ. Λιακόπουλος είχε προτείνει η εκδήλωση να γίνει το απόγευμα αλλά ο κ. Οικονόμου και εγώ,επιμέναμε για το πρωί.Το κείμενο της ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ μου, το είχα διαβάσει στο σπίτι του προέδρου λίγες μέρες πριν που συζητήσαμε για την προετοιμασία, και που η σύζυγος του προέδρου το εκτίμησε θετικότατα, και μου φάνηκε μια ελπίδα φωτός για να αλλάξει στο μέλλον η κουλτούρα των συμπολιτών μας .
Ας το σκεφτούν και ας επικοινωνήσουν κάποιες προοδευτικές κυρίες της γειτονιάς, εκτιμώ το χρησιμότερο για την γειτονιά είναι ένας μεικτός σύλλογος κυριών,έχει  επίσης αξιόλογες κυρίες και στην κοινωνία των τσιγγάνων, και μπορούμε να τις αναζητήσουμε και να αρχίσουμε να επικοινωνούμε.
  Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ (που ετοίμασα) 

Το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα είναι τι φταίει που  σχεδόν αισθανόμαστε << ξένοι στην ίδια πόλη>> με τους συμπολίτες μας τσιγγάνους, και να προτείνουμε λύσεις  γιατί πάντα
< το ταγκό χορεύεται από δύο> όπως λέει μια σοφή διεθνής  παροιμία, που εννοεί οτι πάντοτε φταίνε και οι δύο σε μια αντιπαράθεση.      Ψάχνοντας για τον καθαρισμό του σχολείου, και βλέποντας την γειτονιά  από πιο κοντά ,έχω πειστεί ότι για όλα φταίει η μη επικοινωνία μαζί τους, και η διαφορετική κουλτούρα, που έχουν οι συμπολίτες μας. Τα πράγματα που λείπουν από την δική μας πλευρά είναι 
ο σεβασμός, η επικοινωνία  και η αίσθηση ότι τους νοιαζόμαστε σαν ανθρώπους, στοιχεία που αν τα προσφέραμε,  θα μας έφερνε  πιο κοντά και ίσως δεχόντουσαν  να αλλάξουν κάποια αρνητικά  της κουλτούρας τους, που κατά την εκτίμηση μου είναι απαραίτητα, για να μας κάνουν όλους μαζί Ευρωπαίους πολίτες, που και εμείς οι μη ρομα αρκετά υστερούμε .          Γνώρισα μια αξιόλογη κυρία κοντά στο σχολείο που πριν τα 60 της χρόνια πρέπει να νοιάζεται για 50 παιδιά και εγγόνια με εγγονή αρραβωνιασμένη στα 14, που σημαίνει ότι  αρχίζουν και τα δισέγγονα,  δηλαδή πριν τα 70 θα έχει φτάσει τα 100 παιδιά εγγόνια και δισέγγονα.      Που να προλάβει κανείς να παρακολουθήσει, να μορφώσει και να στεγάσει τόσα άτομα. 
Θα μου επιτρέψετε φίλοι μου Ρομα να εκφράσω την άποψη ότι είναι πολύ σκληρό τα κορίτσια να παντρεύονται πριν αρχίσει η εφηβεία, και ότι δεν είναι ντροπή να είχαν έναν  η περισσότερους φίλους  πριν παντρευτούν, Εκτιμώ ότι πρέπει  να ενδιαφερθούν οι ίδιες  οι μητέρες, να ΜΗΝ δέχονται να κάνουν πάνω από δύο παιδιά, να φροντίσουν ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ   κάποιες ώρες να παρακολουθούν  μαθήματα, για να αφήνουν στα παιδιά τους κληρονομιά το πιο απαραίτητο
<< παιδεία και γνώση>>.   
Θα ήθελα να παρακαλέσω τον εισηγητή τον τσιγγάνων κ. Μαρίνο Λιακόπουλο να μας πει τις δικές του απόψεις για το πρόβλημα ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ σε όχι πάνω απο τρία λεπτά, και να καλέσει και κάποιους άλλους έξη  ρομα να μας εκφράσουν τις προτάσεις τους στον ίδιο χρόνο, για να προλάβουμε να διασκεδάσουμε και λίγο .Μετά να καλέσουμε και μείς άλλους έξη απο τους δικούς μας παριστάμενους να μας πουν κάτι  επίσης στον ίδιο χρόνο.    Ο Δημήτρης ο οικονόμου <<Μπούλης>> και εγώ φέραμε σαν δώρο στον σύλλογο 500 σουβλάκια και λίγο κρασάκι για την γιορτή της πρωτομαγιάς .Ο σύλλογος μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να τα  ψίσει και να ζητήσει αντίτιμο ένα ευρώ για το σουβλάκι και ένα για το κρασί? να καλυφτούν ανάγκες των πιο φτωχών συμπολιτών του συλλόγου που μετά τις τοποθετήσεις, θα αρχίσουν να προσφέρονται, αρχίζοντας και κάποια μουσική και  χορευτικά των Ρομα. Αριστερά στον πάγκο που δίνονται τα σουβλάκια έχει μια σακούλα για τα καλαμάκια και δεξιά μια σακούλα για τα ποτηράκια παρακαλώ να τα τοποθετείται εκεί. Είναι ένα μήνυμα του συλλόγου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ να υπηρετήσει την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Ο πρόεδρος προτίμησε όποιος θέλει να δίνει κάτι, οπότε τις σακούλες της ανακύκλωσης τις στήριξα με ένα κουτί που είχε μείνει στον χώρο μου ,από τα τελευταία τσόκαρα που έκανα που προβάλει και τον λογότυπο τoυ περιοδικού και του βιβλίου μου ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΦΩΣ με μια τρύπα κουμπαρά.


Η εξέλιξη ήταν λίγο διαφορετική πήγαμε πριν τις 12 ο Οικονόμου ο Δημήτρης και εγώ με τις γυναίκες μας, και ο φίλος Γιώργος Κρητικός με την Αννα οικονόμου, σαν εκπρόσωποι της παράταξης του κ. Παππού. Πήρα τον κ. Λουμιώτη (του συνασπισμού) ο οποίος είχε έλθει λίγο πιο νωρίς, και μας επανήλθε για λίγο, δεν είχε χρόνο να στηθεί το πάνελ, τα είπε για λίγο με τον κ. Λιακόπουλο και μας χαιρέτησε.Σε λίγο ήλθε και ο κ. Αβράμης πολύ σοβαρά με τους επιτελείς του, και κάθισε στην συντροφιά. Η παράταξη του κ. Σάββα και του κ. Μπουραίμη δεν μου σηκώναν καν το τηλέφωνο! από την προηγούμενη μέρα!!,και από απλούς πολίτες...κανείς!!.
Ο πρόεδρος ξεκίνησε την διαδικασία να στηθεί μουσική,και το ξεκίνημα του ψησίματος γιατί πέραν της δικής μας προσφοράς, είχε πάρει πρόσθετες ποσότητες πουλερικών που ήθελαν ψήσιμο. Η εξαίρετη οικοδέσποινα σύζυγος του,μας ετοίμασε ένα τραπέζι με ωραία ποτήρια  και ωραία λουλούδια,έγιναν κάποιοι διάλογοι απο τον κ. Αβράμη και τον κ. Κριτικό για το μεγάλο  θέμα διαφθορά ,και ο χρόνος του Γιώργου Αβράμη δεν ήταν απεριόριστος, κάποια στιγμή μίλησε με τον κ. Λιακόπουλο αυστηρά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχουν οι Ρομα. Μίλησε και με τον Βασίλη τον Παιτέρη,και έφυγε με τους ανθρώπους του.

     Ο Βασίλης Παιτέρης, με τον Βαγγέλη, τον <<μπούλη>>, και εμένα

.Σε λίγο ετοιμάστηκαν οι πάγκοι και η ψησταριά. Μέχρι να πάω να φέρω την κάρτα της φωτογραφικής μου μηχανής που είχα στο κουμπιούτερ του γραφείου μου, η παρέα των ΜΗ ρομα είχε εξαφανιστεί,έμειναν μόνο  ,ο οικονόμου ο Δημήτρης, η γυναίκα μου, και η κ. Τέτα με τον Βαγγέλη που υπηρετούν στις δραστηριώτητες του προέδρου.


 Από δεξιά, η γυναίκα μου, ο πρόεδρος, η Τέτα, και ο Δημήτρης Οικονόμου.   

Ομολογώ ότι δεν έχω φάει πιο καλοψημένα σουβλάκια Έχασαν αυτοί που έφυγαν ένας υπέροχος ψήστης που χόρεψα μαζί του και τσιφτετέλι το απόγευμα, έκανε την διαφορά.  Άρχισαν να έρχονται παιδιά και άλλοι μόνο τσιγγάνοι
  Κάποιος άλλος γνωστός Ρομα που τον βλέπουμε στην τηλεόραση ο κ. Δημητρίου είπε να προσπαθήσει να φέρει τον Χριστοδουλόπουλο, η ψησταριά ιδροκοπούσε, και η ώρα είχε περάσει τις 2 και αρχίσαμε να κουραζόμαστε.Ο πρόεδρος μας είπε ότι το γλέντι θα γινόταν το απόγευμα και μας πρότεινε να ξεκουραστούμε έτσι και έγινε.
Οι ρομα εργάζονται τις αργίες γιατί είναι οι κατάλληλες μέρες που οι πολίτες μένουν στα σπίτια, και αυτοί βρίσκουν κάτι να καθαρίσουν η να πουλήσουν,γιαυτό ο πρόεδρος μας πρότεινε απόγευμα που δεν είχαμε καταλάβει. Όταν γυρίσαμε το απόγευμα είχαν γεμίσει τα τραπέζια και οι πάγκοι, η μουσική και οι καλλιτέχνες παρόντες,μια  πανέμορφη νεαρή τραγουδίστρια  Παιτέρη,ο μίμος Νόντας ,ο φανταστικός τραγουδιστής Βαλέρης με  υπέροχα τραγούδια σε τσιφτετέλια επί τω πλείστων,θα δείτε κάπου και τον συνδικαλιστή τους κ.Δημητρίου που τον έχουμε δει σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις λεπτούλης με την γραβάτα του. Όλους αυτούς και πολύ τσιφτετέλι  δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Πολύ νεαρά κορίτσια χορεύοντας το απόγευμα η μία ήταν και σε ενδιαφέρουσα...ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ!



Στο μπαλκόνι του σπιτιού του προέδρου στήθηκε η ορχήστρα και εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες. 
 
Ευχαριστούμε για την πανέμορφη πρωτομαγιά κ. Πρόεδρε και του χρόνου στην πλατεία που θα φτιάξετε, και με το σχολείο που θα λειτουργήσει, και πρέπει να πρωτοστατήσετε.Και επ'αυτού έχω να πω και ξεκίνησα πρωτοβουλίες, να βρούμε τον τρόπο  ο σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος που (διασκεδάσαμε μαζί τους την πρωτομαγιά) να αναλάβει το ερειπωμένο σχολείο να το επισκευάσει προοδευτικά  και με έλεγχο του Δήμου, η ενός συλλόγου που θα επιλέξει ο Δήμος.Και να το λειτουργήσει με δικούς τους ανθρώπους που έχουμε στην γειτονιά, να κάνουν τους δασκάλους νεαρά παιδιά Ρομά που έχουν τελειώσει το Λύκειο, αγόρια η κορίτσια για τα νήπια, και για τις αγράματες μητέρες .Για να διδάξουν γράμματα στα νήπια και στις αγράμματες μητέρες τους, με οδηγίες και εποπτεία του υπουργείου παιδείας, μου φαίνεται απλή υπόθεση για αυτό το επίπεδο παιδείας και μπορεί να το καλύψουν απόφοιτες-οι Λυκείου.   Το γηροκομείο θα μπορούσε με το ίδιο στύλ να το αναλάβει ο έτερος πρόεδρος Κωνσταντίνος Λιακόπουλος με τον πολιτιστικό σύλλογο ο ΟΜΗΡΟΣ να το κάνουν πολιτιστικό τους κέντρο.Πρέπει όμως κ. Κώστα να φύγουν οι σκηνές που στήθηκαν στην αυλή του, και να ενδιαφερθείτε εσείς γιαυτό και όχι εμείς, και να κάνετε τον χώρο όπως τα γραφεία σας, που δεν έχω συναντήσει ως τώρα πιο πολυτελή,και να μας κάνετε να νιώσουμε ευχάριστα, για την παράδοση και τον πολιτισμό σας,και για τους κοινούς μεγάλους μας κλασικούς προγόνους που επιλέξατε τα ονόματα τους για τους πολιτιστικούς σας συλλόγους.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΣ & ΟΜΗΡΟΣ!!!