ΟΙ 12 ερωτήσεις για τον μεγάλο Μουφτή της Πόλης


Στις 21/7/2016 βρέθηκα στην μεγάλη πόλη και έπεσα επάνω στο πραξικόπημα  έχοντας  μαζί μου τις ερωτήσεις σε περίπτωση που θα έπερνα συνέντευξη απο τον μεγάλο της πόλης μουφτή τις οποίες  ενώ έψαχνα να τις βρώ στην Αθήνα πολλές ώρες,  σε ένα UBS που τις είχα αποθηκεύσει να τις τυπώσω, τις βρήκα <<προκλητικά>>!! μπροστά μου !! και τις τύπωσα στα Τιρανα που πέρασα πρίν την πόλη. 
Απο τον  Σεπτέμβρη του 2012 και μετά είχα περάσει αρκετούς μήνες στην ΝΥ και ευτύχησα στo να πάρω  συνέντευξη απο τον εκεί μεγάλο Μουφτή.

Νοέμβρης 2012 από την συνέντευξη που πήρα με παρόμοιες ερωτήσεις από διευθυντή τότε, του Ισλαμικού κέντρου ΝΥ Μουφτή Omar S Namous 

Ενώ ο δικός μας Δημήτριος δεν με δέχτηκε καν ούτε το περιβάλλον  του (ενώ από προηγούμενο χρόνο είχα αφήσει το βιβλίο μου εκεί) . 

  



Τώρα στην πόλη περνώντας από την μεγάλη μουφτία άφησα τις ερωτήσεις στα αγγλικά να τις δεί το και να εκτιμήσει και ό ίδιος ο μεγάλος Μουφτής  αν τον ενδιέφερε να απαντήσει.

Στις 21/7 περπατώντας από το Σουλειμάν τζαμί προς την μεγάλη μουφτία (απέναντι)

Στο επόμενο ταξίδι που πήγα να παραλάβω κάποια εμπορεύματα και ενώ πίστευα οτι δεν υπάρχουν άνθρωποι στην Μουφτία να μιλούν Αγγλικά,  ο γραμματέας αυτήν την φορά που συναντήσαμε μαζί με τον φίλο Ερτογαν μου έστειλε δύο νεαρούς τον Husein Bursa και τον Senet Lenigun  με καλά Αγγλικά που τους έκανα  φίλους στο ΦΒ .Οι οποίοι μου έδωσαν ενα εμαιλ  για τον κ. Mustafa Mozkan με άπταιστα Αγγλικά και του έστειλα τις ερωτήσεις σε περίπτωση που θα απαντούσε ο μουφτής να μείνει μόνο να βγάλω μαζί του μια φωτογραφία, όπως μας δίδαξε για τις συνεντεύξεις ο φίλος και δάσκαλος της δημοσιογραφίας Νίκος Θεοδωράκης στα ελεύθερα σεμινάρια που πρόσφερε στην γειτονιά του Πλάτωνα που και εγώ παρακολούθησα. 
Οι ερωτήσεις που έκανα ειναι  αρκετά δύσκολες και σίγουρα τον δυσκόλεψαν να απαντήσει χωρίς την έγκριση και των υπόλοιπων συναδέλφων του της Τουρκίας.
Ας  εκτιμήσετε  λοιπόν, όσοι μου κάνετε την τιμή να διαβάσετε τις ερωτήσεις προτάσεις για την θρησκευτική μας (κατά την εκτίμησή μου ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ )  συνύπαρξη 

1) Νομίζω ότι η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη -σεβασμό-και αγάπη ανάμεσα στα θρησκευτικά δόγματα σκοπεύεται να εργαστείτε γι'αυτό?
2) Σας είδα να προσεύχεστε μαζί με τον Πάπα θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο με τον Πατριάρχη μία εδώ και μία εκεί αν συμφωνούσε?

Ο μεγάλος μουφτής με τον Πάπα στην Πολη

3)  Θα μπορούσατε μαζί με τον Πατριάρχη να ενθαρρύνεται τους απλοϊκούς ανθρώπους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς να γιορτάζουν μαζί σε  κάποιες  θρησκευτικές γιορτές απο κοινές παραδώσεις του ενός με του άλλου?
4) Γιατί δεν τολμάτε συχνότερα και δημόσια,να υποστηρίζετε αυτές τις ιδέες με τον φίλο σας τον Πάπα,και τον Πατριάρχη?

Μάλλον στον ίδιο Θεό προσεύχονται!!

5) Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο στην Κύπρο μας σήμερα πως το εκτιμάτε?
6) Πιστεύω ότι θα ήταν καλό στους Δήμους  της Κύπρου να προσκαλούνται πολίτες να συνεορτάζουν αν αυτό συνέβαινε θα το στηρίζατε?
7)  Πόσο εύκολο θα ήταν να αφαιρέσετε και από τις δύο θρησκείες  κανόνες που βγάζουν εκτός κοινωνίας (αφορίζουν) ανθρώπους  οι οποίοι δείχνουν παράλληλα σεβασμό  και σε άλλες θρησκείες? 
8) Όλοι πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι ο ίδιος για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα δόγματα..γιατί δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο?
9) Επειδή το Ισλάμ έχει δεχτεί το τελευταίο μήνυμα από τον Θεό έχει την υποχρέωση να πρωτοστατήσει σε αυτήν την ιδέα, εσείς τι πιστεύετε?
10) Στην Ντόχα από ένα διαθρησκευτικό κέντρο που λειτουργεί εκεί οργανώνονται συναντήσεις έχετε ποτέ πάει να στηρίξετε αυτήν την ιδέα?

 Μία από τις πολλές διαθρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ντόχα 

11) Μήπως είναι μια καλή ιδέα εδώ στην Πόλη μας να γίνει ένας διαβαλκανικός διαθρησκευτικός οργανισμός? θα συμμετείχατε σε μια τέτοια ιδέα?
12) Σε αυτή την περίπτωση θα πρωτοστατούσατε να γίνονται κάποιες συναντήσεις τον χρόνο μόνο με Βαλκάνιους ιερωμένους όπου συζητώντας και  ψηφίζοντας να υπηρετηθούν κάποιες ιδέες για συνύπαρξη? 


 Εκτιμώ οτι η πιο σοβαρή και πρώτη επιλογή που πρέπει να γίνει είναι η 
7) ... να μην υπάρχει αφορισμός για τους πιστούς που  δείχνουν τον ίδιο σεβασμό σε διαφορετικά δόγματα.
Εκτιμώ επίσης ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Βαλκανίων της μέσης ανατολής και της Ρωσίας πρέπει να πιέσουν τις εκκλησίες και τα Τζαμιά. 
να εφαρμοστεί ένας τέτοιος θρησκευτικός αντιρατσιστικός κανονισμός .

Panos Paliokostas (ekarevs)