ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ..ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

 





                         Από τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη το 1955

Για την επέτειο της μνήμης του διωγμού των Ρωμιών της Πόλης στις 6 -7/9/1955 ,
βρέθηκα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ίδρυμα <<Φιλιώ Χαιδεμένου >> στην Ν. Φιλαδέλφεια ,και για να συναντήσω τον πρόεδρο της Οι.Ομ. Κων/των κ.Νικ.Ουζούνογλου και να προσπαθήσω να τον πείσω να ενώσει την φωνή του να πειστεί ο Πατριάρχης να δεχτεί να ανακατασκευαστεί η Αγ. Ειρήνη της Πόλης σε μια αρχή Διαθρησκευτικής και Φιλοσοφικής ενότητας στην περιοχή μας .Την πρώτη μέρα είδα φωτογραφίες από ντοκουμέντα της εποχής, εφημερίδων και Ελληνικών και Τουρκικών,που περιέγραφαν λεπτομερώς τους οργανωμένους Βανδαλισμούς, και τις διαφορετικές αιτιολογίες εκατέρωθεν. Ο νους μου πήγε όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο Δομοκού το 1955 που φωνάζαμε –Η Κύπρος είναι Ελληνική και στην Ελλάδα ανήκει και .....- μήπως είχαν προηγηθεί κάποια επεισόδια εις βάρος των Τουρκοκυπρίων σκέφτηκα....κάτι που ήλθε να το επιβεβαιώσει ο πρώτος ομιλητής Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας 
κ.Αριστείδης Βασιλόπουλος με ένα θαυμάσιο μικρό χαιρετισμό.


     Ο κ,Αριστείδης Βασιλόπουλος

Βλέποντας τον φόρτο εργασίας του κ, Ουζούνογλου σαν συντονιστής των ομιλητών, και της παρουσίας σημαντικών παραγόντων της Πολιτείας όπως ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου, και ο κ.Κουμουτσάκος της Ν,Δ,αποφάσισα να προσπαθήσω να τον δω κατ’ιδίαν.
Με δέχτηκε στο κτήριο Κωνσταντινοπολιτών στους Αμπελόκηπους ο πρόεδρος και καθηγητής στο Μετσόβιο κ,Ουζούνογλου που είναι επιφορτισμένος και με πολλά θέματα ανακούφισης των διωγμένων πρωτευουσιάνων του Βυζαντίου,που με την παρουσία τους στην Αθήνα πρόσθεσαν Πολιτισμό και ανάπτυξη στην Πατρίδα μας. Με δέχτηκε για λίγο μάλλον επιφυλακτικά ίσως δεν του άρεσε μια ανάρτηση στο FB που είχα κάνει για την εκδήλωση ,που δεν άρεσε και σε άλλους φίλους και αναφέρθηκα στους βιολογικούς δεσμούς αίματος των δύο λαών.
.
                                 ο κ. Ουζούνoγλου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Μου είπε αν θα μπορούσα να βοηθήσω την μελετημένη ανακατασκευή ενός παρθεναγωγείου στο Φανάρι λίγο πιο ψηλά από το Πατριαρχείο μου είπε.
Εγώ μια φορά ψάχνοντας για το Πατριαρχείο και ρωτώντας έφτασα πιο ψηλά σε ένα κτήριο πιθανόν σχολείο, περιτυλιγμένο με ψηλούς φράχτες με αγκαθωτούς κύκλους στην κορυφή!! σαν στρατόπεδο, δεν ξέρω αν ήταν το ίδιο κτήριο.  Έχοντας μαζί μου τον Τούρκο φίλο Ερντογκάν περιορίστηκε να εισπράξω
απλά αρνητικές ματιές από τους περιοίκους.

Στην Εκκλησία της Ευαγγελίστριας που είχα πάει να συναντήσω τον Πατέρα Δοσίθεο είδα τους ίδιους φράχτες και παρόμοιες ματιές.

                                       Η Αγ. Ευαγγελίστρια στο Κορτολούς της Πόλης 

Επιστρέφοντας από το Ικόνιο που ξαναπήγα να συναντήσω τον Πατ.Δοσίθεο στην ίδια Εκκλησία όπως είχαμε κανονίσει, και έλειπε ,φεύγοντας είδα κάποιον πολίτη που κατουρούσε !! στον τοίχο της εκκλησίας!! Αμέσως θυμήθηκα στην αρχή της υπερέντασης μου μετά στο 1997 όταν επισκέφτηκα το τζαμί στα Τρίκαλα μου είπε κάποιος της περιοχής ότι θυμότανε μικρός ότι το Τζαμί το χρησιμοποιούσαν σαν τουαλέτα !! μέχρι που ανέλαβε την προστασία του η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Δήμος..


Στον κ. Ουζούνογλου έστειλα την παρακάτω μήνυμα σαν απάντηση στην πρόταση του.

<<Κύριε πρόεδρε χάρηκα πολύ που σας γνώρισα και είδα από κοντά την αγωνία,τις προσφορές, και τους βυζαντινούς σας στόχους .Ευχαριστώ αν αντιληφθείτε και την δική μου <<ιδιαιτερότητα>>που είναι σχεδόν αδύνατο να υπηρετήσω κάποια άλλη ιδέα πέραν της προσπάθειας προσέγγισης ακόμα και <<συνύπαρξης>> με το ισλάμ και τον Ευραισμό.
Είναι ΠΈΡΑΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΜΟΥ να σκεφτώ κάποιον άλλο προσανατολισμό!!.
Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία των Τούρκων έχοντας τις δικές της ιστορικές <<μνήμες>> δεν μπορεί παρά να είναι εχθρική στην Βυζαντινή παιδεία,
Εγώ θα σας αναφέρω μια ιδέα που μπορεί να δώσει κοινό προσανατολισμό στις δύο 

τόσο εχθρικές κοινωνίες!!
ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΊΑ…Έχουν ξεχαστεί οι προ Χριστού διαφορές μας..και πιθανόν να έχουμε κάποιες ελπίδες προσέγγισης και προσέλευσης και μουσουλμάνων μαθητών στο σχολείο, που μου αναφέρατε ότι περιμένει ανακαίνιση και που ανήκει στο πατριαρχείο μας.


Κάπου άκουσα κάτι πολύ σημαντικό << η Τουρκία πρέπει να στηρίζει το Πατριαρχείο στην Πόλη γιατί την δένει με τον Δυτικό πολιτισμό>> που θα μπορούσε να γίνει έτσι με την Τουρκική κοινωνία, αν το Πατριαρχείο έπαιρνε την όψη του σύγχρονου δυτικού  πολιτισμού, που είναι η όψη της κλασικής Ελλάδας.
Θα πρότεινα στον Πατριάρχη μας να σκεφτεί να γίνει το παρθεναγωγείο πρότυπο κλασικής παιδείας χωρίς προσευχές και ευχέλαια,να το εγκαινιάσουν μαζί με τον Grand Mufti και να γίνει μια καινούργια αρχή που θα υπηρετήσει την συμφιλίωση, γιατί η επιστήμη και η παιδεία της είναι κοινή και συμφιλιωτική.
Οι δε σπουδάστριες να φοράν στο κεφάλι τους ένα στεφάνι με λουλούδια όπως φορούσαν στην αρχαία Ελλάδα και θα τονίζει την ομορφιά της νιότης τους. Που είχα την ευκαιρία να δω αρκετές κοπέλες στην μεγάλη Πόλη στο τελευταίο ταξίδι να φορούν κάτι παρόμοιο, και συγκινήθηκα ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ!!


                            
               Αρχαιοελληνικά στεφάνια στα μαλλιά των νέων κοριτσιών
Αυτό ίσως να βοηθήσει και τους σύγχρονους μουσουλμάνους της πόλης που είναι πολλοί ,να εγγράψουν τις κόρες τους, για να γίνει το σχολείο όπως πρέπει, χωρίς φράχτες διωγμούς και περιφρόνηση ,γιατί η παιδεία είναι κοινή και ξεκίνησε από εκείνα τα μέρη με τους μεγάλους πατέρες των σχολείων τον Θαλή από την Μίλητο, και τον Δημόκριτο από την Θράκη .
Έχει συσσωρευτεί τόσο μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς !!και στις δύο Θρησκείες μας!!
που αναμασώντας και καλλιεργώντας εκατέρωθεν τις σκληρές μνήμες των διωγμών ,δεν διαφαίνεται ειρήνη ανάμεσα μας,ενώ έχουμε σημαντική βιολογική συγγένεια.



Να μου επιτρέψετε να εξηγήσω γιατί μπαίνω σε προτάσεις και σε δύσκολους Εθνικούς και Θρησκευτικούς ατραπούς !!! Την μεγάλη Δευτέρα του 1997 σε μια εξομολογητική δημόσια και μοναδική ομιλία μου, αισθάνθηκα να με οδηγεί και να με ελέγχει το πνεύμα του Ιησού,το οποίο αποχωρώντας άφησε την Παρακάτω εικόνα που παρέμεινε για λίγο στον εγκέφαλο μου ενώ συνομιλούσα με την σύζυγο μου.





Λέγοντας αυτά γύρω μου από ότι καταλαβαίνετε ,οι περισσότεροι πίστεψαν ότι είχα ξεφύγει προς Θρησκευτικό παραλήρημα,(λογικότατο) παρότι ότι ο εγκέφαλος μου έτρεχε θαυμάσια δημιουργώντας   καλές και ταχύτατες λυρικές εκφράσεις και ποίηση, που μπορεί να βρει κάποιος σε δικιά μου φτωχή μετάφραση στα αγγλικά στο βιβλιοπωλείο amazon με το όνομα.panos paliokostas

Υ.Γ Εκεί αναγκάστηκα όπως με οδηγούσε το σύστημα να βάλω μια τιμή για να συνεχίσει η ανάρτηση.
Τώρα το έχω ανεβάσει  στο site μου ελεύθερο στα Ελληνικά,και στά Αγγλικά (μου)  πιο <<χτενισμένο >>... από την πρώτη έκδοση
Εκεί ίσως κάποιοι από εσάς  μου κάνετε την τιμή να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις θέσεις μου για να είστε επιεικείς στις κριτικές σας!!.





ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ