Μια απίστευτη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Έχω πρωτοεπισκεφτεί τα Τίρανα το 1993 με το αυτοκίνητο μου με δύο ακόμα φίλους και ένα νεαρό αλβανό που παρότρυνε τον έναν από τους φίλους, να κάνει μια επένδυση στα Τίρανα.
Ο νεαρός; ήθελε να έκαναν ένα μαγαζί στα αμέτρητα τότε, άναρχα, αυθαίρετα μαγαζάκια στο κέντρο και δίπλα στο μεγάλο ποτάμι με νερό γεμάτο σκουπίδια, και μεγάλες αυθαίρετες επενδύσεις δ ίπλα του. Το ποτάμι αυτό διασχίζει και χαρακτηρίζει το κέντρο της πόλης. Ο φίλος δεν επένδυσε εγώ το τόλμησα από την επόμενη χρονιά, και μάλιστα βορειότερα τιμώντας την σχέση με κάποιον αλβανό που είχε εργαστεί μαζί μου στα Άνω Λιόσια, εκείνος δεν την τίμησε και με καταταλαιπωρεί.
Από τότε μέχρι σήμερα έγινε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, στην πόλη !! Ο ψηλός ζωγράφος δήμαρχος (Εdy Rama) σχεδόν από τότε που εκλέχτηκε πρώτη φορά, και μέχρι πέρυσι, που συνεχώς εκλεγόταν, συγκρούστηκε με οτιδήποτε τον εμπόδιζε για να κάνει αυτή την απίστευτη ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ..
Γκρεμίστηκαν αυθαίρετα σοβαρές ιδιοκτησίες από ξενοδοχεία και καταστήματα, καθαρίστηκε το ποτάμι, φυτεύτηκε πράσινο στις όχθες, αυτή την φορά είδα και το νερό τελείως καθαρό. ζωγραφίστηκαν εξωτερικά πολυκατοικίες ,και έγινε η πόλη φανταστική. Το μεγάλο καφέ που φαίνεται στην φωτογραφία είναι ενα πανέμορφο σημείο συνάντησης με μηχανήματα ανάληψης μετρητών, εστιατόριο,bowling.mini kazino..Στο βάθος και με αρχιτεκτονική αντίστροφης πυραμίδας είναι υπό κατασκευή Αμερικάνικο νοσοκομείο. Έχω να παρατηρήσω στους Αλβανούς, παρότι είναι (ορεινοί) δυναμικοί από την φύση τους, δεν διαμαρτύρονται για το τίποτα ,και ξέρουν να μιμούνται κα να σέβονται τους καλύτερους από αυτούς, Άφησαν τον Δυτικό αέρα να περάσει στην κουλτούρα τους, στην οργάνωση της παιδείας και της υγείας, και προβλέπω ένα αναπτυξιακό θαύμα στην Ευρύτερη Βαλκανική περιοχή μας.