Ομιλία ραβίνου Leonard Schoolman και Dr. Deirdre Good

Είχα φροντίσει να εγγραφώ στην πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη που έκανα στον ναό για να δω πως θα έφτανα με το μετρό που χρησιμοποιώ στους 110 δρόμους uptown στην δυτική πλευρά στο 1047 της αμστερνταμ αβ, που βρίσκεται ο επιβλητικότατος ναός
Στις γραφτές πληροφορίες που είχα πάρει από την κυρία Chloe στην συνάντηση θα μιλούσαν ο ραβίνος Leonard Schoolman .η Dr.Deirdre Good και ο Hussein Rashid
Προσφέρθηκε ωραίο πρωινό με συμμετοχή 20 $ που ήταν στην ανακοίνωση, και μετά από λίγο κάθισαν στο πάνελ οι προαναφερόμενοι με μία αντικατάσταση, αντί του Hussein Rashid από μια άλλη κυρία του Ισλαμικού κόσμου και γνώστη του κορανίου.
Παρουσίασε με χιούμορ το πάνελ μια ιερέας σαν οικοδεσπότης του ναού αναλύοντας και την ιδέα της συνάντησης και πήραν οι ομιλητές τον λόγο.
Κατέθεσαν απόψεις για τα ιερά βιβλία που ο καθένας αντιπροσώπευε ο πρώτος για το Τοραχ ,η δεύτερη για την Βίβλο και η τρίτη για το κοράν. Ο χρόνος της συζήτησης ήταν πολύ μεγάλος από τις 12,45 μέχρι τις 3.15pm.
Φάνηκαν οι διαφορές στις θεολογικές τους θέσεις ερμηνείας αναφέρθηκαν σε διαφορετικές ερμηνείες τις βίβλου για το ίδιο θέμα.
Εμένα γύριζε το μυαλό μου να αναφέρω κάτι που μου είναι πίστη και θα προσπαθήσω να το κάνω στην επανέκδοση του βιβλίου μου. Πολύ λίγες σελίδες περιληπτικές και από τα τρία ιερά βιβλία. Δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν χρόνο οι μαθητές να αναλύονται σε μελέτη τεράστιων κειμένων που δεν μπορούν ούτε οι καθηγητές της θεολογίας να ειρηνέψουν σταθερά και κληρονομούν μόνο από την παράδοση (όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η κ Chloe Breyer) την αντιπαράθεση και πολλές φορές το μίσος.
Με τόση προσπάθεια τελευταία για τα αγγλικά μου δεν αισθάνθηκα άνετα να σηκωθώ και να κάνω πρόταση η ερώτηση, μάλλον θέλω δουλειά ακόμα να φτάσω σε αυτήν την άνεση και λέω να προσπαθήσω να γίνω φοιτητής εδώ από τον Σεπτέμβρη.
Μου βγήκε όμως να χειροκροτήσω και να παρασύρω και τους άλλους για ένα έντονο χειροκρότημα σε μια απάντηση του κυρίου Leonard Schoolman ,;ότι το θέμα δεν είναι να βρούμε τις διαφορές αλλά τα κοινά που έχουν τα ιερά κείμενα.
Θυμήθηκα ένα ωραίο που ανέφερε μια θαυμάσια ομιλήτρια στην βόλτα στην γειτονιά του Πλάτωνα "οτι αν σκεφτεί κανείς να διαβάσει ότι γράφτηκε για τον Πλάτωνα δεν φτάνει όλη του η ζωή". Πόσο μάλλον για τα θρησκευτικά κείμενα που έχουν αφιερωθεί άπειροι θεολόγοι με "μεταφυσικό" πάθος.
Μάλλον πρέπει να μαθαίνουμε την ουσία χωρίς ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ μίσος και αντιπαράθεση και να προχωράμε στην εποχή μας, στην επιστήμη και στους νόμους της φύσης. που θέλουν και θα θέλουν άλλη και άλλη ανάλυση και αναζήτηση.
Έχω υλικό για πολλά θέματα, σήμερα είναι εδώ μια άλλη αργία πολύ σοβαρή στην μνήμη των πεσόντων .Χτές πήρα πολύ υλικό από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ,είχα το εκκλησίασμα της παρασκευής με τον Θαυμάσιο παλαιστίνιο ευγενέστατο Ιμαμη του ισλαμικού κέντρου της ΝΥ. Είχα ένα άλλο εκκλησίασμα σε μια συναγωγή στην Αστορια. το προ περασμένο Σάββατο. Πλησιάζει η μέρα της επιστροφής οπότε με συγχωρείτε αν σας κουράζω απανωτά με ένα ακόμα θέμα γύρω από τα ενδιαφέροντα μου εδώ..
Να είστε καλά όσοι κάνατε τον κόπο να με διαβάσετε.....και να περνάτε καλά..