ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Υ. ΓΙΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑ

Κυρίες και κύριοι.

Είναι μεγάλη η ιστορία της μητέρας γης των πολιτισμών Βαλκάνια και μέση ανατολή την οποία θα προσπαθήσω να την περιγράψω περιληπτικά .

Στην πραγματικότητα δεν είμαι καθηγητής της ιστορίας και των θρησκειών αλλά για προσωπικούς λόγους προσπαθώ να μάθω το δυνατόν περισσότερα, για τον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα για την περιοχή μας μητέρα γη των πολιτισμών μέση ανατολή και Βαλκάνια .

Και για τους ίδιους προσωπικούς λόγους έρχομαι με προτάσεις στην περιοχή μας που φαίνονται δύσκολα να πραγματοποιηθούν αλλά είμαι σίγουρος ότι αν εσείς οι Αμερικανοί των Βαλκανίων και της μέσης ανατολής αποφασίσετε να το κάνετε πραγματικότητα μπορεί να γίνει. Ίσως δεν γνωρίζετε την δύναμη και τον σεβασμό που έχετε στην μητέρα πατρίδα σας, και πιστέψτε με αν κάνετε μια κοινή συνομοσπονδία εδώ, και συναντιόσαστε κάποιες φορές τον χρόνο μπορεί να γίνει η αρχή για νέες ηνωμένες πολιτείες με τις ίδιες και γιατί όχι καλύτερες αξίες και σύνταγμα.

Αν κάνετε αυτήν την συνομοσπονδία και μετά οργανώσετε μια φωνή η να στείλετε αυτήν την φωνή μέσα από την κοινή συνομοσπονδία προς κάθε χώρα της περιοχής με τον σκοπό να ενωθούμε, ίσως είναι ο μοναδικός δρόμος να φέρουμε ειρήνη και μέλλον στην περιοχή μας.

Δόξα στην πρόοδο της τεχνολογίας σήμερα ο καθένας που θέλει να βρει

Οτιδήποτε, γίνεται πολύ εύκολο για αυτόν μετά από κάποια δουλειά φυσικά.

Εδώ είμαι λοιπόν (κάποιος που αγαπά την εργασία), σαν ένας ερασιτέχνης καθηγητής να προσπαθήσω να αποδείξω ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πολιτιστικοί δεσμοί για να γίνουμε μια κοινή πατρίδα.

Θα ξεκινήσω από την μέση ανατολή γιατί εκεί στην Αίγυπτο και στην Μεσοποταμία ξεκίνησε ο πρώτος πολιτισμός και ήταν το πρώτο κέντρο που οι άνθρωποι εκείνη την εποχή 3000 π.χ και μετά, πήγαιναν να θαυμάσουν το κέντρο του γνωστού κόσμου να δουν τι ήταν καινούργιο και άξιο να το μεταφέρουν στην πατρίδα τους ,και κάποιοι άλλοι πήγαιναν να προτείνουν νέες ιδέες. Ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε την μονοθεϊστική πίστη θεωρώντας τον ήλιο σαν τον μοναδικό θεό.

Ο φαραώ Ακχεμάτεν από το 1364 μέχρι το 1347 π.χ κατήργησε τους άλλους Θεούς και καθιέρωσε την μονοθεϊστική πίστη σαν την μοναδική στην Αίγυπτο, δυσαρεστώντας την ισχυρή κοινωνία των κληρικών . Η μονοθεϊστική πίστη δεν επιβίωσε μετά τον θάνατο του Ακχεματεν ο διάδοχος του Τουτανχαμόν για να ηρεμήσει την χώρα αποκατάστησε τους καταργημένους Θεούς, και επανίδρυσε το προηγούμενο θρησκευτικό δόγμα. Δεν ήταν εύκολο να εναντιωθεί στην δύναμη των κληρικών από τότε ,οι οποίοι χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να παραλύσουν την χώρα. Ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο βήμα σε μια πολιτεία να αγνοήσει την δύναμη του κλήρου, ιδιαίτερα στην περιοχή μας μητέρα γη των πολιτισμών.

Αν και πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στους εκκλησιαστικούς θεσμούς αλλά πρέπει να αλλάξουμε την προσφορά τους ,ας διδάσκουν την ιστορία της φιλοσοφίας και των θρησκειών στα σχολεία, η να υπηρετούν συλλόγους για όλους τους ανθρώπους αντί να είναι φανατικοί ηγέτες διαφορετικών δογμάτων και παραδόσεων υποστηρίζοντας εξουσίες τόσο παλαιών θεσμών ,και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους ίδιους, αμφισβητούν μερικές από τις δογματικές τους παραδόσεις.

Τον καιρό της μονοθεϊστικής πίστης στην Αίγυπτο οι Εβραίοι ήταν σκλάβοι εκεί και όταν απελευθερώθηκαν με την έξοδό τους υπό τον προφήτη Μωυσή ήταν μεταξύ του 1312 με 1313 π.χ μόνο δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάργηση της μονοθεϊστικής πίστης στην Αίγυπτο.

Στον δρόμο τους προς την γη της επαγγελίας ο μοναδικός Θεός τους έδωσε μέσω του Μωυσή τις δέκα εντολές και έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού, και με την μοναδική τους αλληλεγγύη, και το επιχειρηματικό τους ταλέντο, κατάφεραν να κάνουν την μονοθεϊστική τους πίστη μετά την εξέλιξη τους στο χριστιανισμό και στο Ισλάμ, την επικρατέστερη ανά τον κόσμο.

Παρότι δεν μας εξήγησαν το σχήμα του θεού δείχνει ότι η ιδέα του Aκχεμάτεν που καθιέρωσε τον Ήλιο σαν τον μοναδικό Θεό, στα χέρια των εβραίων βρήκε τον μεγάλο του προορισμό. Κρατάω αυτό από την μέση ανατολή για να πάω στην μετέπειτα ιστορία των Βαλκανίων και να επιστρέψω εδώ για τους Άραβες. Είναι γνωστό ότι με την εξέλιξη των πελασγών που κατέβηκαν από τον βορά της σημερινής Ελλάδος, ο πιο ενδιαφέρον πολιτισμός των Βαλκανίων εμφανίστηκε καταρχήν στην ΙΩΝΙΑ στα δυτικά της σημερινής Τουρκίας. Βρίσκουμε εκεί την ποίηση του Ομήρου στην συνέχεια, εμφανίστηκε ο Θαλής από την Μίλητο τον 6ο π.χ αιώνα Ο οποίος έκανε και το πρώτο μεγάλο βήμα ξεκινώντας να βρει εξηγήσεις για το σύμπαν αποκλείοντας την μυθολογία και όταν επισκέφτηκε την Αίγυπτο τους μέτρησε και το ύψος των πυραμίδων.

Αυτό το μεγάλο βήμα (χωρίς την χρίση της μυθολογίας )ακολούθησαν εκτός του μαθητή του Αναξίμανδρου όλοι οι άλλοι πριν το Σωκράτη φιλόσοφοι, και ήταν το μεγάλο επίτευγμα για την ανθρωπότητα και το μέλλον της, ο Πυθαγόρας επισκέφτηκε την Αίγυπτο επίσης.

Ο Ιωνικός πολιτισμός εξελίχτηκε λίγο δυτικότερα στην Αθήνα όπου βρίσκουμε εκεί την Δημοκρατία του Περικλή, και αμέσως μετά την εμφάνιση του Σωκράτη με τους μαθητές του και ιδιαίτερα ο Πλάτων ο οποίος πρώτος δημιούργησε το πρώτο σχολείο του Πλανήτη με την ακαδημία του ,για να ακολουθήσει ο Αριστοτέλης με το Λύκειο του. Αυτή η εποχή δείχνει να είναι η κορυφή των πολιτισμών στην Βαλκανική γη.

Στον ίδιο περίπου καιρό ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε αυτόν τον πολιτισμό σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου η γρήγορη επέκταση της αυτοκρατορίας ,που διαιρέθηκε στους διαδόχους στρατηγούς του καταλήφθηκε εύκολα από το ανερχόμενο δυναμικό νέο έθνος των Ρωμαίων .

Αλλά ακόμη και οι Ρωμαίοι με ένα τόσο οργανωμένο κράτος και στρατό δεν κατάφεραν να επιβιώσουν πολύ καιρό. Η εβραϊκή μονοθεϊστική πίστη ο χριστιανισμός μέσω των μαθητών του Ιησού, εμφανίστηκε για να παραλύσει την Αυτοκρατορία στην αρχή, και να νικήσει στο τέλος μετατρέποντας την ρωμαϊκή

σε Βυζαντινή αυτοκρατορία μέσω του στρατηγού της ανατολικής Ρώμης Κωνσταντίνου ,ο οποίος καθιέρωσε τον χριστιανισμό σαν την νόμιμη θρησκεία της αυτοκρατορίας, και κατέστησε τον σταυρό σύμβολο της χριστιανικής πίστης

Μετά τον αποκλεισμό της μυθολογίας στην δημιουργία του σύμπαντος από τον Θαλή και τους επόμενους κλασικούς μας, για την εξήγηση και την λειτουργία του σύμπαντος, σαν εξήγηση στην δημιουργία του σύμπαντος εμφανίστηκε με διαφορετικό τρόπο από τον Βυζαντινό χριστιανισμό, όπως ήταν γραμμένο στην Παλαιά διαθήκη των Εβραίων .Δηλ ότι ο Θεός έκανε πρώτα την γη μετά τον ουρανό και τον ήλιο να γυρίζει γύρω από την γη. απλές ερμηνείες οι οποίες άρχισαν να αμφισβητούνται μετά το 1500 μ.χ. Τόσο αργά!!, βάζοντας και σε κίνδυνο την ζωή των επιστημόνων που αποφάσιζαν να αμφισβητήσουν την παράδοση της παλαιάς διαθήκης των εβραίων, όπως ο γαλιλαίος 1564-1642 .

Η ζωή των γνήσιων εβραίων σε όλα αυτά τα χρόνια ,έγινε απίστευτα δύσκολη ήταν υπό δίωξη κάθε στιγμή. Η παντοδύναμη χριστιανική εκκλησία πληροφορούσε την χριστιανική κοινωνία ότι ήταν απλά οι απόγονοι του Ιούδα ,ο οποίος πρόδωσε τον Ιησού για τα χρήματα, και την μόνη δουλειά που τους επέβαλαν να κάνουν ήταν να δανείζουν χρήματα, έχοντας διαμορφώσει την κοινωνική συνείδηση ότι αυτή η δουλειά είναι παρόμοια με την δουλειά του Ιούδα.

Μετά την εμφάνιση του Ισλάμ με τον Μωάμεθ, έναν επίσης προφήτη της Παλιάς διαθήκης των Εβραίων ο οποίος πέθανε το 632 μ.χ αφήνοντας μια σοβαρή διαθήκη στους πιστούς του <<πρέπει να πάτε μακριά ακόμη και στην Κίνα και να εργαστείτε σκληρά για την γνώση>>

Στα πρώτα χρόνια μετά το 800 εγκαινιάστηκε στην Βαγδάτη το σπίτι της σοφίας, από τον χαλίφη Χαρούμ αλ Ρασίντ που ολοκληρώθηκε από τον γιό του τον φημισμένο Αλλ Μαμούν ο οποίος αγάπησε φανατικά τον Αριστοτέλη και την επιστήμη .Ο Αλλ Κιντι ήταν ο πρώτος μελετητής εκεί που οργάνωσε μεταφράσεις από γλώσσες με σοβαρά κείμενα όπως από Κινεζικά ,περσικά, Ινδικά, από την δική μας κουλτούρα μεταφράστηκαν ο Πυθαγόρας, ο Πλάτων Αριστοτέλης ο Ιπποκράτης και ο Ευκλείδης.

Όλα αυτά τα χρόνια του χριστιανικού σκοταδισμού το Ισλάμ διέσωσε και ανέδειξε τα κείμενα των αρχαίων κλασικών μας προβάλλοντας μια μεγάλη σειρά από επιστήμονες και φιλοσόφους, μέχρι τον σχεδόν τελευταίο τον Μέγιστο Αβερρόη, ο οποίος πέθανε το 1198. Ο Αβερρόης έκανε διατριβή και μετάφραση σε όλα τα έργα του Αριστοτέλη ,πολλές φορές και με πρόσθετες δικές του αναλύσεις.

Σχεδόν μετά τον θάνατο του άρχισε το τέλος της Αραβικής φιλοσοφίας και η κατάρρευση των Χαλιφάτων του Ισλάμ. Όλες αυτές οι μεταφράσεις και αναλύσεις στα αραβικά των Ελλήνων κλασικών επηρέασαν και τους Εβραίους και τους Ευρωπαίους, με καινούργιες οπτικές ακόμα και για τις θρησκείες. Ο μεγάλος Εβραίος φιλόσοφος που εμφανίστηκε την ίδια εποχή με τον Αβερρόη Μωυσής Μεμονίδης γεννήθηκε στην Κόρντοβα της Ισπανίας, και εργάστηκε επί τω πλείστον στο Κάιρο σαν Ραβίνος και γιατρός .

Σαν ραβίνος προσπάθησε να βελτιώσει τους κώδικες του Τοράχ μετά την επιρροή του από τον Αβερρόη και τον Αριστοτέλη, και σαν γιατρός έγραψε το φημισμένο του βιβλίο φαρμακευτικός αφορισμός ,και εγκαινίασε μια καινούργια εποχή για τους Εβραίους μελετητές . Μετά από αυτούς τους δύο μεγάλους φιλοσόφους και την αποχώρηση των Αράβων, μια νέα περίοδος παρουσιάστηκε στην Ισπανία και στην νότια Ιταλία όπου η Αραβική γλώσσα χρησιμοποιούταν για χρόνια.

Πολλές μεταφράσεις έγιναν από τα Αραβικά στα Λατινικά. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ τον μεγαλύτερο μεταφραστή από τα Αραβικά στα Λατινικά τον Γκεραρντ από την Γκρέμονα 1114 μέχρι 1187.

Η δουλειά του βρέθηκε στις εγκαταλειμμένες βιβλιοθήκες του Τολέντο μετά το τέλος της Αραβικής κυριαρχίας στην Ισπανία. Τον ίδιο καιρό σε κάποια μοναστήρια και σχολεία επίσης της Ιταλίας, άρχισαν να γίνονται απευθείας μεταφράσεις από την αρχαία Ελληνική στην Λατινική μέσω Βυζαντινών μεταφραστών. Σαν αποτέλεσμα μεγάλη επιρροή των αρχαίων κλασικών εγκαινιάστηκε στην Ιταλία , αρχίζοντας να καλλιεργει τα ανθρώπινα μυαλά για την επερχόμενη αναγέννηση .

Χρηματοοικονομικό σύστημα και αναγέννηση.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα άρχισε να επεμβαίνει με την καλύτερη οργανωμένη τράπεζα της εποχής της οικογένειας των Μεδίκων στην Φλωρεντία μετά το 1400, που έγινε για τρείς αιώνες η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη τράπεζα που χρησιμοποίησε το διπλό λογιστικό σύστημα, και ήταν η χορηγός του Μηχ. Άγγελου του γλύπτη του γυμνού του Δαυίδ, και του πολυμαθή μεγάλου της αναγέννησης Λεονάρδο Νταβίντσι.

Από τότε και μετά φαίνεται παρασκηνιακά έπαιζε τον πρώτο ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής στην Ιταλία και αργότερα στην Γαλλία.

Από την ίδια οικογένεια στην συνέχεια έγιναν τέσσερις Πάπες της καθολικής Εκκλησίας από το 1513 μέχρι το 1610,και δύο Βασίλισσες στην Γαλλία από το 1547 μέχρι το 1610. Αυτή η οικογένεια δείχνει να έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της αναγέννησης στην Φλωρεντία και στον Διαφωτισμό αργότερα στην Γαλλία. Τα υπόλοιπα ήλθαν σαν φυσική εξέλιξη με την βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία, και τους ελευθέρους θεσμούς που καθιερώθηκαν στις ΗΠΑ με ελευθερία στον λόγο και στις θρησκείες. Έχω να αναφέρω εδώ και κάποια θετική επιρροή που έκανε η φιλοσοφία του Καρλ Μαρξ και η επανάσταση στην Ρωσία ,όπου οι θρησκείες θεωρήθηκαν το όπιο των λαών, και με βία και αίμα απαγορεύτηκαν από την επανάσταση. Το κομμουνιστικό σύστημα στηρίχτηκε επίσης και στην θεωρία του Δαρβίνου ο οποίος σε παρόμοια εποχή με τον Μάρξ εγκαινίασε την βιολογία. Οι κομμουνιστές έκαναν πετυχημένα βήματα στην βαριά βιομηχανία ,στην πρόοδο της επιστήμης στην ισότητα της γυναίκας, και στην παιδεία και υγεία των πολιτών. Αλλά έμειναν πίσω γιατί το κράτος δεν παράγει ,σε σύγκριση με τους ιδιώτες, δεν είχαν κανόνες διαδοχής στην εξουσία, και το πιο σημαντικό δεν είχαν ελευθερία.

Η περιθωριοποίηση και αναγκαστική τοποθέτηση των Εβραίων στα δάνεια των πολιτών, τους έκανε τους πιο εξειδικευμένους και δημιουργούς των οικονομικών θεσμών, που δείχνουν σήμερα σαν οι παραγωγικότεροι που μας πρόσφεραν την νέα εποχή μετά την αναγέννηση, με πολλά προϊόντα δημιουργώντας συνεχώς και νεότερα. Αυτοί οι οικονομικοί θεσμοί σαν επιστήμη θα ήταν χρήσιμο να διδάσκετε σήμερα από το δημοτικό, να μαθαίνουν οι μαθητές σαν το πιο ουσιαστικό μάθημα τι είναι το χρηματιστήριο, οι χρηματαγορές, και τι είναι οι επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Νομίζω ότι βρήκα μερικούς δεσμούς και μπορούμε να βρούμε και περισσότερους για να πιστέψουμε ότι στην μητέρα γη των πολιτισμών είμαστε όλοι αδέλφια, όπως ήταν ο Αριστοτέλης με τον Αβερρόη και ο Μεμονίδης με τον Αβερρόη και τον Αριστοτέλη.