Η συνέντευξη ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑ από τον κ. Μπουραίμη





 Αφού ευχαριστήσω τους άλλους  υπ. Δημάρχους που μου έδωσαν από 10 λεπτά να γνωριστούμε.
Θα πάω στην προσπάθεια γνωριμίας και προσέγγισης για το σχολείο που με ενδιαφέρει με την υπάρχουσα αρχή, και θα έχω συνέχεια, ιδιαίτερα αν γίνει κάποια ακριβή επισκευή και ξαναέχουμε τα ίδια. Διότι δεν είναι λύση να πούμε <<αυτοί>>, όταν σαν αρμόδιοι έπρεπε να προχωρήσουμε με βάσει το δεδομένο <<αυτοί οι συμπολίτες μας >> και τι κάνουμε.
 Νομίζοντας ότι θα μου  έδιναν το σχολείο άμεσα, άρχισα να ψάχνω για δασκάλους και νηπιαγωγούς να το επανδρώσω, έψαχνα για την μετατροπή των κλαδεμάτων σε ρεύμα, σκεπτόμενος ότι οι αρμόδιοι  ότι μπορούσαν  το έκαναν… και αν είναι δυνατόν να δαπανήσουν 500.000 ευρό για μια επισκευή και μια πιθανότατη επιστροφή στα ίδια. Κατά την εκτίμηση μου θα επέλεγαν μια ομάδα ικανών πολιτών, σε συνεργασία με  τους Ρομα που με τα ίδια χρήματα θα λειτουργούσαν κάπως και το σχολείο  για να παράγουν και άλλο έργο. Από ότι όμως διαπιστώνω στην κοινωνία μας οι πολίτες είναι πιο καχύποπτοι για  τις προθέσεις κάποιων πολιτών που μπορούν να παράγουν, παρά για την  εκάστοτε <<έντιμη>> διοίκηση.
Πήγα τον υδραυλικό μου να δω γιατί το υπόγειο έγινε βόθρος, ο οποίος ερμήνευσε ότι η δεν υπήρχε σύνδεση η είχε βουλώσει. Οι γείτονες ρομα που έριχναν τα απόβλητά τους μέσω της ιδιοκτησίας του σχολείου, στην Αρχή ήταν ευγενικοί, στην πορεία άρχισαν να γίνονται επιθετικοί. Υπαινίχθηκαν ότι πάω  να κονομήσω σαν τους άλλους...
   Άς αρχίσω να το συζητάω με την εξουσία να δώ πως εκτιμάει την κατάσταση σκέφτηκα.
Ο ευγενέστατος Γιάννης Καλτικόπουλος που  μου πρότεινε να πάμε σε μια χορωδία του Δήμου και πήγα, φίλα προσκείμενος στον κ. Μπουραίμη, μου σύστησε την κ. Φρόσω Ρούμπα, (επίσης ευγενέστατη) για να μπορέσω να προσεγγίσω τον Δήμαρχο, γιατί από την γραμματεία του Δημάρχου   που είχα ζητήσει ένα ραντεβού  δεν.. προχωρούσε.
Στο ΚΑΠΗ που πηγαίνω που και που, είχα προσπαθήσει να πείσω και για ένα μεικτό εθελοντισμό να καθαρίσουμε το σχολείο. Έστειλα μια επιστολή στον Δήμαρχο με την κ. Φρόσω για το κόστος κατασκευής που γνώριζαν επακριβώς οι Ρομά!!  Και τι προτίθεται  να κάνει, και φρόντισε η  κ Φρόσω να τον συναντήσουμε. Ο κ. Μπουραίμης μας δέχτηκε για λίγο, φώναξε τον κ. Ραυτόπουλο του έδωσε την επιστολή μου, ο οποίος κ. Ραυτόπουλος μου είπε ότι έχει εγκριθεί δαπάνη επισκευής 500.000 ευρώ. Σε ένα περιβάλλον τόσο εχθρικό η κατασκευή μετράει? η να γίνει το περιβάλλον πιο φιλικό και να αρχίσουν τα νήπια και οι μητέρες να πάνε στο σχολείο, γιατί ο συγκεκριμένος σταθμός γίνεται για τους συγκεκριμένους πολίτες. Τι θα κάνουμε μόλις το επισκευάσουμε θα βάλουμε στρατό να το φυλάει για να δείξουμε στους ευρωπαίους πόσο κακούς συμπολίτες έχουμε στην πόλη μας? Επειδή οι συμπολίτες μου όπως διαισθάνομαι, φαντάζονται αόρατες δυνάμεις που χρηματοδοτούν τις προθέσεις μου, σκέφτηκα ας το αναλάβει ο Δήμος τόσους υπαλλήλους έχει και υδραυλικούς και κτίστες .Διαθέτω χρόνο αυτόν τον καιρό και θα τον διαθέτω εθελοντικά, τα χρήματα μου όμως ίσα που καλύπτουν τις βαριές φορολογικές μου υποχρεώσεις. Η κ. Φρόσω πήρε το χρίσμα από τον Δήμαρχο να ηγηθεί της καθαριότητος, ήρθε επιτροπή μηχανικών να κάνει μελέτη, και μόλις έγινε γνωστή από κοντά και σε μένα η γραφειοκρατία και η δισκινητικότητα του δημόσιου τομέα .Ευτυχώς πριν τις εγκρίσεις έφερε έναν αξιόλογο υδραυλικό του δήμου ο οποίος απέδειξε με την εργασία του ότι είχε γίνει σύνδεση και έχε βουλώσει, και αφού το ξεβούλωσε, με μια αντλία μετέφερε την μεγάλη ποσότητα αποβλήτων του βόθρου (υπόγειο του σχολείου) στην αποχέτευση. Υπηρετώντας σαν βοηθός στην κ. Φρόσω, μου είπε να καθαρίσουμε και τι κάνουμε για εθελοντισμό. Της είπα ότι είμαι ο ένας εθελοντής να πάω και στο ΚΑΠΗ να έλθουν κάποιοι ακόμα.-Όχι μου λέει τα γεροντάκια δεν θέλει ο Δήμαρχος, να το κάνουν οι Τσιγγάνοι. Πήγα στον( ρομα) Γιώργο απέναντι από το σχολείο και μου υποσχέθηκε να έλθουν καμιά δεκαριά. Έφερε η Φρόσω φτυάρια σακούλες και τσουγκράνες εγώ πήγα λίγα κοτόπουλα και ψωμιά να τα ψήσουμε μετά το καθάρισμα που πίστευα θα γινόταν σε 2-3 ώρες όλοι μαζί.
Πήγα με πολύ παλιά ρούχα, φόρεσα μια μάσκα που είχε φέρει η κ. Φρόσω και άρχισα να καθαρίζω, περιμένοντας και τον Γιώργο με τους υπόλοιπους. Η κ. Φρόσω μου είπε ότι έχω την μέση μου δεν μπορώ να καθαρίσω, και ήλθε κοντά μου μόνο μια μικρή ρομα εθελόντρια. Η γυναίκα του Γιώργου ήλθε σε λίγο να μας πει ότι ο Γιώργος πήγε στην δουλειά και σε ένα επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο, και αυτοί που του υποσχέθηκαν δεν μπορούν.  Δικαιολογώ τους τσιγγάνους για τον λόγο ότι οι περισσότεροι (με τόσα παιδιά )πρέπει να επιβιώνουν με τους κανόνες τις αγοράς, να αγοράσουν και να πωλήσουν η να ανακυκλώσουν, για να θρέψουν τόσα στόματα δεν είναι και το ευκολότερο.
Έκανα το καθήκον μου στον εθελοντισμό,  ιδροκόπησα και ένοιωθα την βαριά μυρωδιά για μια βδομάδα που αισθανόμουνα άρρωστος, είμαι μετενχειρισμένος από τετραπλό by bus και οι πνεύμονες μου κινδυνεύουν, και μόνος μου δεν έφτανα. Η κ. Φρόσω μίλησε με την σοβαρότατη ρομα (γυναίκα του Γιώργου) και άφησαν να κάνουν εθελοντισμό μετά το Πάσχα, η προσπάθεια καθαρισμού έγινε την Μ. Δευτέρα. Είδα ότι οι γυναίκες ρομα χρειάζονται οργάνωση και επικοινωνία για την αλλαγή της κουλτούρας <<υπεργεννητικότητα>> που ταλαιπωρεί αυτές περισσότερο, και δεν τους δίνει χρόνο για κάποια επιμόρφωση που θα ήταν το χρησιμότερο για να μπορέσουν να επηρεάσουν τα παιδιά τους. Όλοι οι υπ. Δήμαρχοι που πήρα συνέντευξη πλην του κ. Μπουραίμη που δεν με καταδέχτηκε, ανέφεραν ένταξη και παιδεία, μπορεί όμως να γίνει ποτέ ένταξη χωρίς σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης?..
Όλοι επίσης οι υπ.Δήμαρχοι είναι κατά των ΜΚΟ και με έπεισαν να μην το τολμήσω.
Θα είμαι όμως εθελοντής σε συλλόγους των Ρομα και όχι μόνο, για τα τεράστια θέματα της πόλις ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ ΡΟΜΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΧΥΤΑ& ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Εύχομαι η αρχή της πλειοψηφίας να υπηρετήσει σωστά αυτή την φορά την Πόλης μας.
Panos Paliokostas