Αναερόβια σήψη (καύση)....... know how.. και προτάσεις

Στην εταιρία PUXIN στην πόλη Shenzhen που πέρασα ένα μήνα να αντιληφθώ τι ακριβώς σημαίνει αναερόβια καύση ,και που στην τοπική μας κοινωνία η λέξη καύση σημαίνει σαν κοινωνική αντίδραση <<να το κάνουμε της Κερατέας>>, όπως είπε χαρακτηριστικά κάποια κυρία στην τελευταία συνάντηση του <<ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΤΕΧΝΗ>> Μόνο καύση δεν είναι, και αντί αντίδρασης ΔΡΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Τα κλαδιά που τυχαία σήμερα είδα με ειδικό φορτηγό του δήμου μας να πηγαίνουν προς την χωματερή,και λίγο πριν ένα παρόμοιο να κατευθύνεται από το Μενίδι προς την χωματερή επίσης. Εκεί ίσως πάνε για το ΕΜΑΚ για κομποστοποίηση η το πιο πιθανόν  να ανακατωθούν με τα άλλα σε μια ανεξέλεγκτη σήψη (θάψιμο), και να παράγουν μεθάνιο που διοχετεύεται στο περιβάλλον όπως τύχη.Και που ευτυχώς έχει γίνει στην χωματερή κάποιο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, το οποίο αξιοποιεί κάποιο μεθάνιο που καταφέρνει να συγκεντρώσει μέσω κάποιον θαμμένων σωλήνων.Που από ότι μπορώ να φανταστώ διαφεύγει και κάποια ποσότητα ,κινδυνεύοντας να δημιουργήσει κάποιες φωτιές, διότι  είναι μια μορφή αερίου.Επίσης τεράστιες ποσότητες χόρτων που φυτρώνουν σε πολλά σημεία των δήμων μας, που πάρα πολλά δεν συγκεντρώνονται και μένουν να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα το μεθάνιο που παράγει η σήψη τους, πριν ξεραθούν τελείως, που μετά από αυτό έχουμε κίνδυνο πυρκαγιάς που ακόμα και στο πάρκο πόλης Άνω Λιοσίων έχουμε βιώσει.
Η αναερόβια λοιπόν μέθοδος είναι μια ελεγχόμενη σήψη και θα μεταφέρω από εδώ κάθε λεπτομέρεια και κόστος που έχω βρει μέχρι σήμερα,με την ελπίδα να με απαλλάξει η κοινή γνώμη από την αίσθηση ότι θέλω να εποφεληθώ οικονομικά,και δεν με ενδιαφέρει να προσφέρω στην τοπική μας κοινωνία, και στην περιφέρεια ότι έχω συγκεντρώσει από αυτήν την προσπάθεια μου.Κατ'αρχήν σε πρώτη φάση τα κλαδιά όσο πιο φρέσκα τόσο καλύτερα,θα πρέπει να κοπούν σε ψιλό πριονίδι, που αναζητώντας κάποιες αγροτικές μηχανές κορνητοποίησης είχα μια επαφή με τον κ. Μουρτζούκο Στέλιο στα μέγαρα, ο οποίος μου είπε οτι ,για μια πετρελαιοκίνητη  μηχανή ιταλική έχει κόστος γύρω στα 1550 ευρώ και παράγει 2,8 κιβ. την ώρα,και για μια μεγαλύτερη για 10 κιβ.την ώρα που έχει και ανοικτότερη χοάνη για μεγάλα κλαδιά 12.500 ευρώ.Η κορνιτοποιημένη λοιπόν βιομάζα χρειάζεται ποσοστό 90% υγρά, νερό η απόβλητα και να οδηγηθεί με αντλία στο στομάχι της ελεγχόμενης σήψης.Με την εισαγωγή από την βάση και σε θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθ.

εικόνα 1
εικόνα (1) εδώ βλέπουμε  μια πλήρη εγκατάσταση μιας αναερόβιας καύσης 100 kw  το σε ενα τεμάχιο με μπλέ χρώμα κυκλικό κτήριο είναι το στομάχι και ο λαιμός της αναερόβιας καύσης, απο τη βάση στους 60 πόντους, η υγροποιημένη μάζα των χόρτων η κλαδιών και καλύτερα και κάποιων τροφικών σκουπιδιών διοχετεύονται στο στομάχι.Στο απάνω στενότερο μέρος που το ονομάζουν λαιμό γίνεται η συλλογή  του αερίου το οποίο οδηγείται  για καθαρισμό με τα εξαρτήματα της τρίτης εικόνας, που φαίνονται αμυδρά και στην εικόνα (1) όρθια στην μεσαία από τις τρεις εικόνες.Στην πρώτη εκ των τριών εικόνων, φαίνεται οι τέσσερις πορτοκαλί σάκοι κλασικής αποθήκευσης αερίου. Επίσης  στην βάση του λαιμού έχει σωλήνα εξαγωγής των μετά την παραγωγή αερίου υγρών, που  εξάγονται και μπορεί να συγκεντρωθεί το κομποστοποιημένο στερεό, και το υγρό να επαναχρισημοποιηθεί στην εισαγωγή νέας βιομάζας . 

εικόνα 2 
Αντλίες το νο 1 αντλία αερίου,το νο 2 αντλία αποβλήτων και το νο 3 αντλία νερού

εικόνα 3 

το αέριο που παράγεται περνάει από τους τρεις θαλάμους με ειδικά φίλτρα να καθαριστεί απο νερό να ρεγουλαριστεί απο πίεση και να αποθηκευτεί, και από κει να χρησιμοποιηθεί  σαν αέριο η να χρησιμοποιηθεί από γεννήτρια και να γίνει ρεύμα.




Εικόνα 4 
Στην εικόνα 4 είναι μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση σε ένα πανεπιστήμιο με εστιατόρια και μπάνια που έχει αξιοποιήσει η εταιρία, και η παραγωγή ρεύματος θερμαίνει φωτίζει και παρέχει αέριο που μαγειρεύουν απ'ευθείας ,την εγκατάσταση την είδα απο κοντά για ένα πρωινό.Στην εικόνα  4 λοιπόν αυτό που φαίνεται με το νο 4 σαν μπαλόνι είναι η πιο εξελιγμένη μορφή συγκέντρωσης(αποθήκευσης) αερίου με διπλή μεμβράνη όπως με πληροφόρησαν, η οποία έχει μια  κάπως πιο ακριβή τιμή αν την προτιμήσουμε σε σύγκριση με τις 4 οριζόντιες της πρώτης εικόνας, που όταν χάσουν κάποιο αέριο έχουν άσχημη εικόνα και λιγότερη ασφάλεια. Στην τόσο χαμηλή λοιπόν τιμή που ακολουθεί στην προ φόρμα αν προτιμηθεί η αποθήκευση της εικόνας 4 διαφοροποιείται λίγο  πρός τα επάνω η τιμή. απο οτι θα δείτε στην εικόνα 5 (προ φόρμα) που ακολουθεί.


                                                                          εικόνα 5 
Στην εικόνα 5 είναι η προ φόρμα για την εγκατάσταση των 100 kw και αναφέρει.
1)σιδερένια καλούπια για τον λαιμό 18.500.00 rmb (κινέζικα χρήματα )
Τα καλούπια αυτά στα οποία εργάστηκα στην σύνθεση και τραυματίστηκα λίγο στο γόνατο, που είναι και για το στομάχι παρόμοια.Είναι καλούπια που όταν συνδεθούν πέφτει το τσιμέντο για να γίνει το στομάχι της αναερόβιας καύσης με τον λαιμό της σε κυκλικό σχήμα.
2)σιδερένια καλούπια για 100 Μ3 198.000.00 rmb
3) ειδικό   πλαστικό με fibre που εφαρμόζει στον λαιμό  για την συλλογή του αερίου 2.390.00 rmb
4)Πλαστικό με φιμπερ για την κάλυψη του λεμού  1.500.00 rmb
5)Σιδερένια τεμάχια για την στερεοποίηση του καλύμματος 1800.00 rmb
6)Σάκος για την αποθήκευση του αερίου οι κλασικές της εικόνας (1) 45.000.00 rmb
7)αντλία αερίου 1.5 KW ,30-50 M3/h     12.000.00 rmb
8)desulfurizer (PX-250 L)                         8300.00 rmb
9)DEHYDRATION  TOWER  PX -250L-1(αφυδάτωσης) 5300.00 rmb
10)Ρυθμιστής πίεσης                                   5.000.00 rmb
11)Αντλία νερού 3 kw                                 4.780.00 rmb
12)Γενήτρια 8 kw                                         48.000.00 rmb
13) Αντλία ακαθάρτων 5.5 kw                      7.500.00 rmb.
Αυτά μεταφράζονται σε 58.700 $ και αν παρθεί ο σάκος αποθήκευσης της εικόνας 4 με τις δύο μεμβράνες μου είπαν περίπου + 20.000 $  78.700 $ δηλαδή 55.0000 και κάτι ευρώ!!
Αξίζει να σημειωθεί οτι τα καλούπια μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πολλές κατασκευές . Δηλαδή αν αποφασίσει η περιφέρεια να γίνει το πρώτο στην μεταμόρφωση, όπου η Κηφισιά έχει μεταφόρτωση και δέχονται ανθρώπινα λύματα βόθρων σε εγκατάσταση της ΕΥΔΑΠ, και περισσεύει αρκετό νερό μετα την παραγωγή λάσπης που οδηγείται στην Ψυττάλεια,  και το αρκετά καθαρό νερό πέφτει στο διπλανό ρεματάκι .Επίσης είναι κοντά σε γειτονιές που οι πολίτες (λογικά πιο συνεργάσιμοι) μπορεί να τοποθετούν σε ειδικούς κάδους τα τροφικά, που θα βοηθούσαν την ποιότητα της βιομάζας.
Θα μπορούσε με τα ίδια καλούπια να γίνει και ένα στα μέγαρα που έχουν και αρκετά απόβλητα απο κοτέτσια που βοηθούν την απόδοση  της σήψης, και την παραγωγή αερίου, και ένα στο χυτά Ανω Λιοσίων αν βλέπαμε οτι καλυπτόμαστε από βιομάζα.Που εγώ πιστεύω οτι αν δώσουμε σε κάποιους κίνητρα να κουρεύουν και να παραδίδουν τα χόρτα θα έχουμε αρκετή βιομάζα,  αποφυγή πυρκαγιών,και καθαριότητα.






εικόνα 5 .
Τρώγοντας με τους υπάλληλους της PUXIN που το φρόντιζε καθημερινά η εταιρία δίπλα στον καθηγητή και δημιουργό της πριν 15 χρόνια περίπου   καθηγητή k. Jianan Wang. Ο χώρος χρησιμοποιείται και για άλλες συζητήσεις και παρουσιάσεις. 


                                                                                 εικόνα 6
Με τον πιο έμπειρο  άνθρωπο της ομάδος και τεχνικό προϊστάμενο κ. Zong o οποίος την τελευταία μέρα μου έδωσε πολύ χρόνο και συμφώνησε με αυτά που είχα πληροφορηθεί από  διάφορους που προωθούν την βιομάζα στην Αθήνα.Δηλ. οτι η μονάδα των 100 kw Χρειάζεται 1000 τόνους περίπου τον χρόνο βιομάζας ,και οτι μπορεί να αποδώσει κερδοφορία με την τιμή που προσφέρει η ΔΕΗ σήμερα γύρω στις 200.000 ευρώ τον χρόνο. Και ο οποίος θα μπορούσε πληρώνοντας τα έξοδα του να μας έλθει αν χρειαστεί,που αυτός πιστεύει οτι είναι απλή η εγκατάσταση και δεν θα χρειαστεί.
Νομίζω οτι οι Δήμοι μας έχουν και ειδικούς και περίσσευμα προσωπικού και θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι στον προυπολογισμό, και σε συνεργασία με κάποιο σύλλογο να τους ελέγχει με την συμμετοχή του ,να έχουμε κάποιο σημαντικό κοινωνικό όφελος.Οπως  διάβασα οτι γίνεται στην Δανία η οποία τρέχει αποκεντρωμένη καύση  με υψηλές θερμοκρασίες, και με μεικτές επιχειρήσεις Δήμου με συλλόγους..Εκτιμώ οτι το ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΤΕΧΝΗ θα μπορούσε να γίνει οργάνωση που να συμμετάσχει,και να επεκταθεί και στην κοινωνία των Ρομα...σε όσους απο τους απλούς πολίτες αυτής της κοινωνίας.... σέβονται την νομιμότητα. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ!!