ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ... ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ



Είναι γεγονός ότι η ημιμάθεια είναι παρόμοια η και χειρότερη από την Αμάθεια,και κάθε βήμα που κάνω στην αναζήτηση και την βελτίωση της μάθησης γύρω από το θέμα των σκουπιδιών διαπιστώνω ότι επέμεινα λίγο σαν  ημιμαθής .
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο στην Δανία είδα την ιστορία των εκατό χρόνων εμπειρία στην υψηλή καύση και στην σελίδα τους 100 years of incineration in Denmark..Την ενημέρωση  έκανε η μεγάλη εταιρία συμβούλων RAMBOLL με 11.000 υπαλ τεράστια σε πολλά σημεία του πλανήτη και συμμετοχές σε εξορύξεις πετρελαίου.Στον αρμόδιο της εταιρίας για το τμήμα waste to energy  κ. Nils holm που απευθύνθηκα μέσω εμαιλ άργησε να στείλει μια απάντηση. Φαντάστηκα ότι θα ήταν σύμβουλοι των μεγάλων Ελληνικών εταιριών που ο προηγούμενος περιφερειάρχης είχε αναθέσει, γιαυτό δεν μου απαντούσε.Μετά από πολύ επιμονή μου απάντησε τελικά, χωρίς να μου δώσει εικόνα κόστους που του ζήτησα, με παρέπεμψε δε στην πιο ειδική και μικρότερη εταιρία και μόνο για τέτοια εργοστάσια που είχα ξαναβρεί στο παρελθόν την volund.dk από την οποία ο αρμόδιος  επί των πωλήσεων κ. Morgεn Tyllesen,δεν μου απήντησε ακόμα..Σκέφτηκα ότι είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός για τρία εργοστάσια από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Σγουρού, για την κατασκευή κατόπιν διαγωνισμού από μεγάλες Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, και μάλλον έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες,και λογικό είναι χωρίς να εκπροσωπώ κανένα δήμο η την περιφέρεια,να μην έχει διάθεση για φιλολογικές συζητήσεις.
 Η νέα περιφερειάρχης ακύρωσε τους διαγωνισμούς και  σκέφτηκε την μεταφορά στους Δήμους ακούγεται καλύτερα...... θα δείξει..
 Δεν βλέπω όμως στους δήμους και στην κοινωνία μας ώριμη με  κουλτούρα αναπτυξιακή,
Έχουμε πολλάκις καταδικαστεί γιατί κονδύλια που ενώ πήραμε για τα σκουπίδια, έχουν χαθεί σε δαπάνες πολιτιστικές,αθλητικές, η εκκλησιαστικής <<αλληλεγγύης>>
 Βλέποντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα της δυτικής όχθης  για το διεθνές συνέδριο 12-13-14 Φλεβάρη σκέφτηκα να βάλω λίγο χρόνο.Επειδή είναι γνωστές οι τοποθετήσεις των Ελλήνων πολιτικών που χαιρέτιζαν την πρώτη μέρα, επέλεξα να πάω την δεύτερη μέρα του συνεδρίου Παρασκευή και 13  που είχε σημαντικότατες ξένες παρουσίες, και ιδιαίτερα ενός νεαρού Έλληνα εμπειρογνώμονα στην Δανία.  Εκεί στην Δανία έχω εκτιμήσει από την μέχρι τώρα έρευνα, ότι είναι η πιο έμπειρη χώρα που με εταιρίες και με συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν γίνει διεθνείς κολοσσοί .Μιλούσε και ο νεαρός ioannis Bakas Έλληνας εμπειρογνώμων στην Δανία.Τον έψαξα στο διαδίκτυο και του έστειλα ένα εμαιλ την παραμονή ότι θα προσπαθούσα να τον συναντήσω την επόμενη.Είδα στο βιογραφικό του Ελληνικό πανεπιστήμιο πριν το μεταπτυχιακό στην Δανία.Και σκέφτηκα να το πατριωτάκι που θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν οι επισκέψεις στην Δανία και να πάρω τις πληροφορίες που θα μου άρεσε. Όταν μπήκα στην Αίθουσα μιλούσε ο Sapir Doron... Αντιδήμαρχος του Τελ Αβίβ (δεν αναρτώ φωτογραφίες γιατί κάθισα πολύ πίσω και δεν έχουν καθόλου ευκρίνεια) ο οποίος ανέφερε ότι αν αποφασιστεί ένα εργοστάσιο τώρα θα θέλει αρκετά χρόνια να ολοκληρωθεί!!!,μετά μίλησε η Anne Vandeputte από την διαχείριση απορριμάτων στην Φλάνδρα του Βελγίου που μας παρουσίασε την επιτυχία τους στον διαχωρισμό στην πηγή,όπως είχα δει και στην ΝΥ η οποία έχει πετύχει στον διαχωρισμό στην πηγή, επιβάλλοντας  σοβαρά πρόστιμα στους αδιαφορούντες .Στην συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Ιρλανδίας,μετά ο εκπρόσωπος της Καταλονίας της Ισπανίας που μάλλον υποστήριξε την κομποστοποίηση .Χαρακτηριστικός ο λόγος του επόμενου ομιλητή του κ. Gil Aroyo του τμήματος υγιεινής του Δήμου Τελ Αβίβ. Για την ανακύκλωση και την μείωση του όγκου σκουπιδιών,επέμεινε στον ρόλο της ενημέρωσης, και της ανάγκης καταρχήν να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια -μου ήλθε στο νου η νοοτροπία του χουβαρδά Έλληνα, παίρνεις ένα σουβλάκι και σου δίνει και δέκα χαρτοπετσέτες, που τουλάχιστον τις οκτώ θα της πετάξεις αλλά δεν θα τον πεις, τσιφούτη η δραχμοφονιά ..ας πούμε
Επέμενε ότι χρειαζόμαστε τον νόμο αλλά περισσότερο χρειαζόμαστε την παιδεία και την ενημέρωση για να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια.Εμείς στις τηλεοπτικές μας εκπομπές ακούς οτιδήποτε, αλλά ούτε λέξη για μείωση των σκουπιδιών, και  ελάχιστα για την  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ!!


Στην Κίνα είδα και αυτή την λύση για πιο μαζική μεταφορά 
















 
Στην Πόλη(Κων/πολη), είδα πιο εύκολη μεταφορά ποσοτήτων ανακύκλωσης, που στην βάση χειροκίνητου καροτσιού τοποθετούσαν πολύ μεγάλη σακούλα.Το είδα πιο πρακτικό από το ποδήλατο της Αλβανίας.                    


Σε πεζοδρόμιο της Ν.Υ.τα χαρτιά σε άσπρες σακούλες και τα πλαστικά στις μπλέ

Μετά μίλησε ο νεαρός  Ιωάννης Μπάκας που με ενδιέφερε σε άπταιστα αγγλικά.  
Όταν τελείωσε  πήγα να τον βρω στο μίνι διάλειμμα, μου είπε ότι δεν πήρε το εμαίλ μου, και μου έγραψε το εμαιλ του, που όταν το κοίταξα το βράδυ ήταν το ίδιο που βρήκα στο διαδίκτυο, τον ρώτησα γιατί δεν υποστήριξε στην ομιλία του τον τρόπο της Δανίας με την υψηλή καύση, και μου είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε διασωληνώσεις για ζεστό νερό για θέρμανση στην πόλη,ούτε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες γιαυτό στήριξε στον λόγο του περισσότερο την  κομποστοποίηση. Εγώ έχω καταλάβει ότι θα μπορούσε όλοι οι ατμοί να γυρίζουν την τουρμπίνα της γενήτριας και να γίνονται ενέργεια.Μου υποσχέθηκε ότι θα μου απαντούσε σαν σε συνέντευξη σε ερωτήσεις που θα του έστελνα μέσω email, και δέχτηκε να βγω μια φωτογραφία μαζί του, ελπίζοντας να την αναρτήσω με  την συνέντευξη σε ερωτήσεις μέσω εμαίλ. Του έστειλα και το δεύτερο email αλλά δεν μου απάντησε επίσης .Θα έχει τους λόγους του..και μάλλον δεν θα μου δώσει συνέντευξη

           Με το νεαρό Ιωάννη Μπάκα μετά την ομιλία του στην ρεσεψιόν του συνεδρίου 

 
  



   ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ


                Ανακυκλώνοντας στον χώρο μου με τον Γιάννη τον πόντιο πρώην οικοδόμο.

Στο ισόγειο του χώρου  που έχουμε ιδιοκτησία στον ΒΙΟΠΑ είναι ίσως τρία χρόνια ξενοίκιαστο, και ο προηγούμενος ενοικιαστής που δεν τα κατάφερε, άφησε πέραν από εναμιση χρόνο απλήρωτα νοίκια, τα χαράτσια,  και πολλά υλικά μέσα στον χώρο. Ένας σοβαρός φίλος Αλβανός που είχε φτάσει λόγω ειδικότητας και παραγωγικότητας να παίρνει 10 ευρώ την ώρα στην Ελλάδα πριν την κρίση,έκανε ωραία επένδυση σε σπίτι στην Αλβανία, πήγε τα παιδιά του εκεί για σπουδές, και έρχεται που και που, να δει την γυναίκα του που εργάζεται ακόμα στην Ελλάδα.   Έφτασε να μην βρίσκει ούτε ένα μεροκάματο των 5 ευρώ την ώρα πια, να καλύψει το εισιτήριο του,50 ευρώ μετ'επιστροφής στα Τίρανα.!!
Είπα μια μέρα που είχα μια δύο ώρες οικοδομική δουλειά το πρωί στην είσοδο, να τον πάρω και να  δοκιμάσω να δω τι ενδιαφέρον θα βρεθεί να βγάλουμε στην συνέχεια τα επί τω πλείστον χαρτιά στο δρόμο.Τα στοίβαξε λοιπόν στον δρόμο και πέρασε ο Γιάννης και είπε ότι θα τα πάρει όλα σιγά σιγά. Για να καλύψω την περιέργεια μου σκεπτόμενος ότι θα παρθούν σε μηδέν χρόνο, δεν έγινε όμως στο απόγευμα.Το πρωί της άλλης μέρας φόρεσα μια παλιά φόρμα και άρχισα να κάνω τα χαρτιά δέματα   στον δρόμο για να τα παίρνει πιο εύκολα ο Γιάννης. Κάποια στιγμή και ενώ είχαν φύγει περισσότερα από τα μισά, κάποιος φαίνεται το
<< ανέφερε>> στον Δήμο προεκλογική περίοδος επί Μπουραίμη,ήλθε μια μπολτόζα με ένα φορτηγό με αυστηρότητα τα φόρτωσε και τα πήγε για θάψιμο.Εγώ τους πρότεινα να τα αφήσουν να ανακυκλωθούν,αλλά βλέποντας την αυστηρότητα είπα ευχαριστώ.....μην μου βάλλουν και κανένα πρόστιμο.Φώναξα τον Γιάννη να μαζέψει ότι είχαν μείνει μέσα, κατάλαβα ότι δεν τον συνέφερε γιατί ήταν μικρές ποσότητες πια και σκόρπια.Του είπα θα σου τα μαζεύω εγώ σε σακούλες και θα σου τηλεφωνώ.Είδα ότι η ποσότητα και οι τιμές που έπαιρνε ο Γιάννης δεν έφτανε με τίποτα να καλύψει δύο εργαζόμενους, το συμπέρασμα μου είναι όπως κάνω στο γραφείο μου,τα χαρτιά σε μία σακούλα,τα πλαστικά σε άλλη σακούλα και σε μικρές σακουλίτσες τα ντενεκεδάκια από γάλα κ.τ.λ.π μέσα στην σακούλα με τα πλαστικά ,να τα βρίσκει έξω από τον κάδο ο κάθε Γιάννης και να βγάζει το μεροκαματάκι του.Μόνο τα τροφικά επείγουν σε χρόνο, τα οποία είναι ΠΟΛΥ χρίσημα στην αναερόβια ζύμωση .Τα άλλα μπορεί να περιμένουν να γεμίσει η σακούλα χωρίς να ενοχλούν η να ρυπαίνουν. Υπάρχει μάλλον μια προστασία να θεωρείται κλοπή η αφαίρεση από τους κάδους ανακύκλωσης υλικών, υπέρ της εταιρίας κάδων ...που νομίζω ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, Και να γίνονται εκπομπές για μείωση των σκουπιδιών και ιδιαίτερα ανακύκλωση στο σπίτι ,και να ενθαρρύνονται οι εκατοντάδες  των περιπλανώμενων άνεργων Ελλήνων Ρομα και ξένων Μεταναστών να βγάζουν το σουβλάκι τους με αξιοπρέπεια και ΠΡΟΣΦΟΡΑ.


Panos Paliokostas

Υ.Γ  Πιστεύω οτι αν οι δήμοι η κάποιοι πολίτες με συγκεκριμένη απόσταση πάρουν κάποιες μηχανές συμπίεσης που είναι της τάξεως των 3-5 χιλ. ευρώ η κάθε μια. Θα μπορεί ο καθένας να πηγαίνει την σακούλα του για συμπίεση και δεματοποίηση, και στην πορεία να την πηγαίνει όταν μαζέψει δύο τρείς ,η και με κάποιων γειτόνων να τις κάνουν μετρητά.  Η ο ιδιοκτήτης της μηχανής να στέλνει κάποιον με ένα καρότσι να περνάει συγκεκριμένες μέρες να τις παίρνει αφού γνωρίσει και ενημερώσει τους γείτονες  του...και με την βοήθεια του Δήμου.