ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ- ΣΗΜΕΡΑ.




Η Τουρκική κυβέρνηση σκέφτηκε να αποκαταστήσει αδικίες εις βάρος ιδιοκτησιών που έχασαν από παλιά.  ΘΕΤΙΚΟ σαν σκέψη  ΔΥΣΚΟΛΟ στην πράξη μου φαίνεται.
Μας βρήκε μια ευγενέστατη συγγενής με τουρκική ταυτότητα που η Ελληνίδα μητέρα της είχε παντρευτεί έναν Αρμένη,που μας βγήκε συνιδιοκτησία., και νάμαστε. 
Με ένα λεωφορείο που φεύγει από το σταθμό Λαρίσης στις 5 μμ και το πρωί ξυπνάς στο ΤΑΞΙΜ της παλιάς πόλης  κάτι σαν σύνταγμα η Μοναστηράκι εδώ,
Στο λεωφορείο της τουρκικής εταιρίας Ντεριάς, καμιά σχέση με τα δικά μας λεωφορεία με ακουστικά, μουσική, ταινίες και σέρβις, λες και είμαστε σε αεροπλάνο, και η τιμή 100 ευρώ μετ'επιστροφής παρακαλώ...,μπράβο οι Τούρκοι σκέφτηκα. Στο πληρεξούσιο που δώσαμε, επίσημος μεταφραστής ήταν ο Ιερέας πατήρ Νικόλαος,που λειτουργεί μια εκκλησία στο κέντρο του ΤΑΞΙΜ  στην Αγία τριάδα ,πολιτισμένος όπως θα έπρεπε με κουστούμι μέσα στην πόλη και μικρό μούσι. Στο τοπ σημείο του ΤΑΞΙΜ υπάρχει αυτή η εκκλησία  που λειτουργεί κανονικά!! Είναι  δυνατόν σκέφτηκα.Αυτοί είναι βάρβαροι και διώκτες αλλόθρησκων δεν είναι πολιτισμένοι σαν εμάς.
Είδες εμείς οι πολιτισμένοι το Τζαμί στο Μοναστηράκι λάμπει,με κατειλημμένα λαθραία  μαγαζάκια που λειτουργούν στο  ισόγειο του μέχρι ....ξύλινους sex δονητές βρίσκεις.
Ε τι εμείς απολίτιστοι σαν και αυτούς είμαστε,εμείς σεβόμαστε την ξένη παράδοση και πίστη,. έχουμε εξάγει πολιτισμό σαν αυτούς είμαστε! Ο δικηγόρος στην Πόλη  ευγενέστατος όταν τελειώσαμε για να πω ένα αστείο του είπα αν τα πάρουμε να επενδύσουμε όλοι μαζί στο τόσο απαραίτητο σκουπίδια σε ενέργεια.Δεν πιστεύω ότι  θα πάρουμε κάτι, αλλά το είπα σαν αστείο και γέλασα δυνατά.
Εμείς έχουμε εργοστάσια μου απάντησε η μεταφράστρια, και σκέφτηκα ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση και  γέλασα  μέσα μου και είπα, σιγά εμείς είμαστε Ευρωπαίοι και δεν έχουμε, και θα έχουν αυτοί  οι  απολίτιστοι .

Η Γυναίκα μου με τον αδελφό της στα σκαλιά της Αγ.Τριάδος

 Αφού ανάψαμε ένα κεράκι(που ακόμα με συγκινεί σαν παράδοση) στην τόσο κεντρική Εκκλησία φάγαμε σε ένα εστιατόριο όπου βρήκαμε,παρόμοιες  τιμές με της σημερινής μας Ελλάδας.
Την άλλη μέρα το μεσημέρι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής,βλέποντας από το Λεωφορείο  έξω από την παλιά πόλη, την σύγχρονη πόλη έμεινα,..ουρανοξύστες! εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα κατοικιών απίστευτα!!,παλιότερα που είχα κάνει κάποιες εισαγωγές από εκεί είχα γνωρίσει την μεταποίηση τους στην υποδηματοποιία, με τεράστιες εξαγωγές στις αραβικές χώρες, και είχα μείνει επίσης!! Ρε οι απολίτιστοι μας άφησαν πίσω σκέφτηκα τότε.
Άρχισε να νυχτώνει  Ως συνήθως κοιμάμαι στο Λεωφορείο, την άλλη μέρα το πρωί ξύπνησα στα Οινόφυτα, που παλιά στην Βιομηχανική ζώνη ήταν γεμάτη από ζωντάνια και παραγωγικότητα.
Τώρα μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, παρατημένοι βιομηχανικοί χώροι,αλλού έβλεπες παλαιωμένα γράμματα με ενοικιάζεται,η διατίθεται,,να δούμε από που θα εισπραχθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας σκέφτηκα.
Είδα μόνο μια γυαλισμένη Εφορία και μια τράπεζα Πειραιώς,Άρχισε να με πιάνει κατάθλιψη αφού από τους 100 έμειναν δέκα αναρωτήθηκα,ποιόν να φορολογήσουν και σε ποιόν να δανείσουν!!!
Φτάνοντας στο σπίτι άνοιξα να δω τα νέα με την καινούργια κυβέρνηση ,σε μια εκπομπή κάποιος δημοσιογράφος είχε πρώτο προσκεκλημένο τον νέο  υπουργό εργασίας,και σε κάποια ερώτηση το τι θα γίνει με τον έλεγχο των εργατικών παραβάσεων,ο υπουργός μας δήλωσε ότι θα αυξηθεί το σώμα των ελεγκτών και με απανωτούς ελέγχους θα πατάξουν την παραβατικότητα της απασχόλησης.
Κουράγιο κύριε υπουργέ, έχουνε μείνει πολύ λίγοι θα τους νικήσετε εύκολα, δεν θα μείνει κανένας από τους αιμοβόρους εργοδότες,αυτοί μόνο να δουλεύουν ξέρουν,ούτε να διαμαρτυρηθούν δεν ξέρουν, θα τους βρείτε εκεί στην δουλειά μέχρι την νύχτα ,άπλυτους και ιδρωμένους να τους εξαφανίσετε τελείως.... τους άπληστους.  Δεν τους χρειαζόμαστε  θα τις πάρουμε υπό δημόσιο έλεγχο τις επιχειρήσεις να τις εξυγιάνουμε,όπως είχαμε κάνει και το 1981,και εκσφεντονίσαμε το χρέος τους στα ουράνια, και τις πουλήσαμε μετά από λίγα χρόνια αντί πενίου φακής!!. χωρίς μετά από αυτό να συνειδητοποιήσουμε,πόσο χρήσιμοι είναι οι βιοτέχνες μας!!!
 ΚΟΥΡΑΓΙΟ- ΚΟΥΡΑΓΙΟ κ. υπουργέ λίγοι έμειναν θα τους λιώσουμε!!
.Μετά από περιέργεια αναζήτησα στο ίντερνετ W.t .E in Τurkey και βρήκα εργοστάσια τεράστια με Σουηδική τεχνολογία  Τελικά μήπως συμβαίνει το αντίθετο  αυτοί είναι οι ανεπτυγμένοι και εμείς οι υπανάπτυκτοι? ....Συγγνώμην  από όσους αρέσκονται να μην βλέπουν καθόλου λάθη στον εαυτό τους, και στον τόπο τους.....αλλά έτσι μου φάνηκε.

Panos Paliokostas

Υ.Γ επ'ευκαιρία της σύγκρισης του ναού της αγίας τριάδος στο ΤΑΞΙΜ, και του τζαμιού στο Μοναστηράκι θα προτείνω και θα προσπαθήσω να πείσω για κάτι. Να επισκευαστεί το Τζαμί και αντί να λειτουργεί, να γίνει Βιβλιοθήκη και να φιλοξενεί έργα Αράβων φιλοσόφων, που μετέφρασαν δικούς μας κλασικούς,επίσης να φιλοξενεί συνέδρια αλληλοκατανόησης θρησκειών,και ομιλίες στην κατεύθυνση να αλλάξει παντού η παιδεία στα Βαλκάνια, και αντι ανταγωνισμού θρησκευτικών δογμάτων στην περιοχή, να διδάσκονται τα βασικά όλων των θρησκειών και της φιλοσοφίας..Για τα μαγαζάκια που λειτουργούν να βρεθεί ένας χώρος  ενα γύρω να μαζευτούν όλα μαζί, και να προσφέρουν εθελοντικά τους πολιτιστικούς χώρους που χρησιμοποιούν, και να διαφημίσουμε την προσφορά τους.    
 ΟΠΟΤΕ   ΘΑ  ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ  ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Να προβάλουμε το έργο διεθνώς που θα φέρει σίγουρα τουρίστες ,συνέδρια  και επενδύσεις από την Τουρκία, και από τις πλούσιες Αραβικές χώρες.