BΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ







Γιατί οι δύο πολιτισμοί που επικράτησαν για σχεδόν δύο χιλιετηρίδες στην κοιτίδα των πολιτισμών Βαλκάνια και μέση Ανατολή δεν μπορούν να συγχωνευτούν, και ούτε καν να συνυπάρξουν!!.
.

 

Βυζαντινός στρατός            Οθωμανικός στρατός

Οι Ρωμαίοι που έγιναν βυζαντινοί στην πορεία υπήρξαν ΠΟΛΥ
σκληροί στην επιβολή της μονοθεϊστικής πίστης των Εβραίων με το χριστιανικό δόγμα που επέλεξαν, και χρειάστηκαν χίλια και χρόνια απο την επιλογή του σαν επίσημο θρήσκευμα να το περάσουν σαν και το μοναδικό θρήσκευμα και δόγμα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Σε πολλές περιπτώσεις δια πυρός και σιδήρου ενάντια στις επικρατούσες τότε Αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές θεότητες .Βάζοντας αυτό σαν ΜΟΝΑΔΙΚΗ προτεραιότητα, έκλεισαν την Ακαδημία του Πλάτωνα κατέστρεψαν την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έκλεισαν την Αρχαία ολύμπια και επέβαλαν δια της βίας την Εβραϊκή παλαιά παράδοση, και την ορθόδοξη τριαδική χριστιανική πίστη.

Οι Μουσουλμάνοι Άραβες ιδιαίτερα της εποχής του +-800 με την σχολή της σοφίας της Βαγδάτης διέσωσαν και μετέφρασαν στα Αραβικά τους μεγάλους Ελληνες κλασικούς και ουσιαστικά με τις μετέπειτα μεταφράσεις από τα Αραβικά στα Λατινικά δρομολόγησαν την πορεία του Πλανήτη προς την αναγέννηση ..Η σχολή της σοφίας καταστράφηκε (γύρω στο 1250) από τους Μογγόλους.

Οι μεταμογγολικοί Οθωμανοί μουσουλμάνοι,στις αρχές του 13ou αιώνα άρχισαν να πλαγιοκοπούν το Θρησκόληπτο μοναστηριακό Βυζάντιο αρχίζοντας από την περιοχή της Προύσας και επέδειξαν μια μεγάλη ανοχή στην θρησκευτική διαφορετικότητα, στις περιοχές που καταλάμβαναν ,και αφού το 1453 πήραν την πρωτεύουσα του Βυζαντίου Κωνσταντινούπολη ,έφτασαν αργότερα στο αποκορύφωμα τους να πλησιάσουν μέχρι την Βιένη . Το θεοκρατικό και απολυταρχικό τους όμως καθεστώς, σε σύγκριση με την εξελισσόμενη δύση του διαφωτισμού,της Δημοκρατίας και της βιομηχανικής επανάστασης έμεινε πολύ πίσω!!, και δημιούργησε τον μεγάλο απέραντο ασθενή ,την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στην καινούργια Δύση Δημιουργήθηκε η ανάγκη της δρομολόγησης των Βαλκανικών λαών σε διάφορες εθνότητες. Στην περιοχή μας αντί της κλασσικής επελέγη η Βυζαντινή Ελλάδα που στηρίχτηκε στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση της, που με σεβασμό είχε διατηρηθεί κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία .

Οι πόλεμοι της ανεξαρτησίας στα Βαλκάνια δημιούργησαν έντονο μίσος ανάμεσα στους χριστιανικούς και τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς με εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων πολιτών στα εδάφη που επικρατούσε η επανάσταση,και αντίποινα από τους Οθωμανούς στα εδάφη που ακόμα εκείνοι ήλενχαν. Η εμφάνιση των νεότουρκων και η επανάσταση τους, έφερε την προσπάθεια εκσυνχρονισμού εκ των έσω.

Ο ηγέτης που αναδείχτηκε Κεμάλ Ατατούρκ πέρασε με αυστηρότητα την δυτική κουλτούρα και αλφάβητο στην εναπομείνασα οθωμανική αυτοκρατορία, και προσπάθησε με την ανταλλαγή, η τον διωγμό των Χριστιανικών πληθυσμών, να κάνει ότι έγινε στο Ελληνικό νεοβυζαντινό κράτος .ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΙΑ (ευτυχώς λιγότερη ισχυρή) ΘΡΗΣΚΕΙΑ και να δημιουργήσει την νέα Τουρκία.






Αρχαιοελληνικα μνημία στην Μπίτολα των Σκοπίων (άνοιξη 2015)


Υπάρχει δόρυ που θα μπορούσαν οι λαοί των Βαλκανίων να προχωρήσουν μαζί ? -και βέβαια υπάρχει και είναι το ισχυρότερο ο κλασικός μεγάλος αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Που όπου προβάλλεται θα πρέπει να στηρίζεται από τους υπόλοιπους Βαλκανικούς λαούς . Παρατήρησα μια τέτοια κίνηση τελευταία στα Σκόπια,με αγάλματα και ασπίδες του μεγάλου Αλέξανδρου και του Φιλίππου που δείχνει να στηρίζεται και από την Χριστιανική και από την Μουσουλμανική κοινότητα..

Εκτιμώ ότι τα υπουργεία και η λαϊκή βάση των γειτονικών λαών θα είναι καλύτερο να τα εκλαμβάνουμε σαν πρόταση κοινής ενωτικής κουλτούρας, και όχι σφετερισμού πολιτισμού που ανήκει μόνο στην μία πλευρά...

                                                

                                                                  Ιλλυρικός στρατός







ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ!..

Η προσπάθεια της Τουρκίας αυτόν τον καιρό να εμφανίσει το οθωμανικό δόρυ σαν ενωτικό λόγω της παλιότερης συνύπαρξης της θρησκευτικής διαφορετικότητας, είναι δύσκολο σήμερα, μετά τις θρησκευτικές εκκαθαρίσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν από τους ορθόδοξους χριστιανούς ενάντια στους μουσουλμάνους,και τα αντίποινα με εκκαθαρίσεις από τους Οθωμανούς της Τουρκίας εις βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών.


Θα ήταν καλύτερο στην Τουρκία να εμφανιστούν οι πνευματικές και πολιτικές δυνάμεις που να προτείνουν την στροφή προτύπων αντί των Οθωμανών, στον Όμηρο της Τροίας, στον Δημόκριτο της Θράκης και ιδιαίτερο τον Πατέρα της επιστήμης Θαλή της Μιλήτου.

Σε αυτή την περίπτωση εμείς (οι νεοβυζαντινοί) δεν θα πρέπει να το δούμε σαν σφετερισμό του πολιτισμού μας αλά σαν επέκταση αυτού του μεγάλου ΚΛΑΣΙΚΟΥ πολιτισμού που μπορεί να μας χωρέσει και να μας ενώσει όλους.


Panos Paliokostas

-ramadanis-

ekarevs